Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи изненадващо посещение в Йордания, за

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху направи изненадващо посещение в Йордания, за
Коментари Харесай

Цар Биби изненадващо пристигна в Йордания за среща с крал Абдула

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху направи изненадващо посещаване в Йордания, с цел да се срещне с крал Абдула Втори. Това е неговата първа аудиенция, откогато оглави най-дясното и религиозно-консервативно държавно управление в историята на Израел, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.
Още по темата
В изказване на представители на йорданските управляващи се показва, че по време на необикновената среща сред двамата водачи, които от дълго време са в обтегнати връзки, е бил разискван най-вече деликатният въпрос за статута на Храмовия рид в Стария град на Йерусалим. Комплексът - третото най-свято място за мюсюлманите - е ситуиран върху обстойно плато, където се намира също и емблематичният златен Купол на скалата. Мястото, което евреите назовават Храмовия рид, се уважава от мюсюлманите като Благородното светилище.

Йорданският кралски двор сподели, че кралят е призовал Нетаняху, именуван от последователите му " Цар Биби ", Израел да почита статуквото в свещения комплекс, съгласно което евреите може да го посещават в избрани часове, само че нямат право да се молят намерено там. Правителството на Йордания също по този начин сподели, че крал Абдула Втори насърчава Тел Авив да " приключи актове си на принуждение ", които подкопават очакванията за спокойно преустановяване на продължаващия към този момент десетилетия израелско-палестински спор.

Според представители на администрацията на Нетаняху, той е обсъждал неразбираемо дефинирани " районни въпроси ", както и въпроси, свързани със сигурността, както и икономическото съдействие с Йордания, която е основен районен съдружник.

Напрежение тлее сред двете прилежащи страни поради новото ултранационалистическо държавно управление на Израел, което встъпи в служба в края на предходната година. Оттогава йорданското държавно управление на два пъти извика на среща израелския дипломат по отношение на произшествия в комплекса на джамията Ал Акса. Комплексът се ръководи от йорданските религиозни управляващи като част от импровизирано съглашение, откакто Израел пое надзор над Източен Йерусалим в Близкоизточната война през 1967 година Израел дава отговор за сигурността на мястото, напомня АП.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР