Израелският премиер Бенямин Нетаняху може да се окопава за дълга

...
Израелският премиер Бенямин Нетаняху може да се окопава за дълга
Коментари Харесай

Бивш израелски премиер предупреди, че Израел не разполага с много време в Газа

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху може да се окопава за " дълга и сложна война ", само че някогашният израелски водач Ехуд Барак се притеснява, че на Израел му остават единствено седмици, с цел да отстрани " Хамас ", защото публичното мнение, най-много в Съединени американски щати, бързо се накланя против израелските дейности в Газа.

В извънредно изявление за POLITICO, някогашният министър-председател и шеф на израелските отбранителни сили също допусна, че многонационални арабски сили може да поемат контрола над Газа след военната акция , с цел да оказват помощ за връщането на палестинската власт на Махмуд Абас, която да си възвърне контрола върху анклава, лишен й от " Хамас ". Дори и с тази смяна на политическия ред в Газа обаче, Барак акцентира, че връщането към дипломацията, ориентирана към основаването на палестинска страна, е доста далечна вероятност.

Барак, който ръководеше Израел сред 1999 и 2001 година, видя, че реториката на американските публични лица се е трансформирала през последните дни с възходящ хор от апели за филантропична пауза в борбите. Съчувствието, генерирано към Израел директно след 7 октомври, когато " Хамас " предприе най-смъртоносната терористична офанзива против Израел в 75-годишната история на еврейската страна, в този момент понижава,тревожи се той.
 Съединени американски щати обмислят локализирани филантропични паузи на спора в Газа
Съединени американски щати обмислят локализирани филантропични паузи на спора в Газа

Конфликтът наближава края на четвъртата си седмица

" Виждате, че прозорецът се затваря. Ясно е, че вървим към търкания с американците по отношение на офанзивата. Америка не може да диктува на Израел какво да прави. Но не можем да ги пренебрегнем ", сподели той, имайки поради ролята на Вашингтон като главен поръчител за сигурността на Израел. " Ще би трябвало да се примирим с американските претенции през идващите две или три седмици, евентуално даже по-малко.

Докато той говореше, израелски военни споделиха пред кореспонденти, че наземната акция доближава нова рискова фаза , тъй като израелските войски навлизат надълбоко в град Газа, по-далеч от предходните интервенции през 2009 и 2014 година

Барак добави, че ще са нужни месеци или даже година, с цел да се унищожи ислямистката въоръжена формация " Хамас " - главната военна цел, сложена от израелския министър председател Нетаняху и неговия боен кабинет, само че означи, че западната поддръжка отслабва заради броя на цивилните жертви в Газа и страховете акцията на Израел да не провокира доста по-широка и даже по-катастрофална война в района.
 Белгийският министър председател разгласи дейностите на Израел в Газа за
Белгийският министър председател разгласи дейностите на Израел в Газа за " непропорционални "

" Ако бомбардирате цялостен бежански лагер с желанието да елиминирате терорист, не мисля, че е съразмерно ", сподели Александер Де Кро

Западните народи също са разтревожени за своите жители измежду 242-мата заложници, които " Хамас " държи в плен в Газа, продължи той.

" Слушайте обществения звук, а зад вратите той е малко по-ясен. Губим публичното мнение в Европа и след седмица или две ще стартираме да губим държавни управления в Европа . И след още една седмица търканията с американците ще изплуват на повърхността ", сподели Барак.

Миналата седмица президентът Джо Байдън повдигна нуждата от " филантропична пауза " в акцията.

И тази седмица при четвъртото си пътешестване до Израел и третото му посещаване в района от 7 октомври насам, държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен настоя за паузи пред Нетаняху и израелския боен кабинет, като им сподели, че в този момент би трябвало да дадат приоритет на отбраната на цивилните в Газа и да сведат до най-малко цивилни жертви.

Досегашните старания на Блинкен бяха отхвърлени от Нетаняху, само че Барак не смяташе, че израелският боен кабинет ще може да отблъсква администрацията на Байдън и европейците още дълго време.
 Израел отхвърля краткотрайно помирение без освобождение на всички заложници
Израел отхвърля краткотрайно помирение без освобождение на всички заложници

Твърда позиция на израелското управление

Барак има богат опит в връзките както със съдружниците, по този начин и с съперниците на Израел.

Като министър-председател той договаря с водача на Организацията за избавление на Палестина Ясер Арафат в Кемп Дейвид през 2000 година на среща на върха, проведена от президента Бил Клинтън, където те бяха покрай постигането на договорка. Бивш министър на защитата и шеф на щаба, Барак беше първокласен командос и един от основните плановици на интервенция " Светкавица ", спасяването от Ентебе, Уганда, на пасажерите и екипажа на аероплан на Air France, похитен от терористи.

Барак сподели, че Израел вярно е сложил високо летвата в задачата си за война в Газа . " Шокът от офанзивата беше голям. Това беше невиждано събитие в нашата история и незабавно стана ясно, че би трябвало да има корав отговор. Не с цел да си отмъстим, а с цел да сме сигурни, че това няма да се случи в никакъв случай повече. "

И даже в случай че военната акция не реализира оптималната си цел за цялостно премахване на " Хамас ", ще бъдат нанесени съществени вреди на подкрепяната от Иран палестинска формация, изясни той. След това ще бъде значимо да се възпре " Хамас " от възобновление, продължи той.

" Далеч не е немислимо, че с поддръжката на Арабската лига и Съвета за сигурност на Организация на обединените нации могат да бъдат събрани многонационални арабски сили, включващи някои алегорични елементи от неарабски страни. Те биха могли да останат там от три до шест месеца, с цел да оказват помощ на палестинската власт да поеме контрола ", сподели той.

Предаването на Газа за избран интервал на многонационални арабски сили е било обсъждано и преди.

През 2008-2009 година, когато Израел и Хамас водиха триседмична война, Барак, тогавашният израелски министър на защитата, разиска с египетския водач Хосни Мубарак опцията Египет и други арабски народи да се намесят, с цел да ръководят Ивицата Газа. " Спомням си жеста му ", споделя Барак. " Той сподели ръцете си и сподели: " Никога няма да върна ръцете си в Газа. "

Абас, президентът на Палестинската автономност и началник на Организацията за избавление на Палестина, беше също толкоз високомерен.

Абас сподели на Барак, че в никакъв случай не може да се върне в Газа, подкрепян от израелски щикове. " Не ми хареса отговорът. Но можете да разберете логиката му. Преди петнадесет години беше невероятно, тъй като нямаше кой да го направи, само че доста неща се трансформираха от този момент ", сподели Барак.
 Нетаняху подготвен да ръководи и Газа - неразбираемо бъдеще за палестинския анклав Обновена
Нетаняху подготвен да ръководи и Газа - неразбираемо бъдеще за палестинския анклав

Палестинският президент не желае " да влезе в Газа с израелски танк "

" Хамас " се бори със свързаната с Организацията за избавление на Палестина (ООП) партия " Фатах " за надзор над Газа през 2007 година в конфликт, който на процедура раздели палестинските политически структури на две, като " Хамас " управлява Газа, а " Фатах " доминира на Западния бряг.

Барак означи, че Израел, Египет и Йордания са задълбочили своето антитерористично съдействие и Израел е подписал съглашения за " нормализиране " с Бахрейн и Обединените арабски емирства, развой, от който съгласно него арабските страни няма да желаят да се откажат.

" Арабските водачи също би трябвало да могат да кажат на личните си нации, че нещо се трансформира и че се отваря нова глава, в която има откровени старания от всички страни за усмиряване на спора. Но те би трябвало да чуят, че Израел е кадърен да мисли от позиция на смяна на посоката, в която се е движил през последните години ", прибавя той.

Това не значи, че Израел би трябвало или може да избърза с възобновяване на договарянията за решение за две страни, предизвести той. Връщането към епохата, когато се преговаряше с Арафат, може да не е допустимо за доста дълго време.

" Историята не се повтаря. Така че не мисля, че може да се повтори нещо тъкмо такова. Но както споделяше Марк Твен, историята може да се римува. "

Той добави: " Няма да стане бързо и ще отнеме време. Доверието от всички страни изчезна - недоверието единствено се задълбочи. "
 Байдън: Съединени американски щати поддържат решението за две страни след рецесията в Близкия изток
Байдън: Съединени американски щати поддържат решението за две страни след рецесията в Близкия изток

" Хамас " към този момент не може да тероризира Израел
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР