Израелските здравни власти прекратиха днес 24-годишна забрана за даряване на

...
Израелските здравни власти прекратиха днес 24-годишна забрана за даряване на
Коментари Харесай

Израел прекратява 24-годишна забрана за даряване на кръв от британци

Израелските здравни управляващи прекратиха през днешния ден 24-годишна възбрана за даряване на кръв от британци, съобщи Българска телеграфна агенция.

Забраната датираше от 1999 година поради опасения на здравното министерство от разпространяване на заболяването " луда крава " във Англия, където 178 души починаха след консумация на инфектирано говеждо месо. За да се ограничи разпространяването, бяха избити повече от четири милиона глави наедрял рогат добитък, а английското месо беше неразрешено за множеството страни в продължение на години.

По-късно сходни ограничавания бяха наложени и на хората, които обитаваха във Франция, Ирландия и Португалия през избрани интервали от време през 1980-те години. Неврологичното заболяване спонгиформна енцефалопатия по говедата е намерено за първи път през 1984 година и предизвиква извънредно държание при животните, загуба на тегло и в последна сметка парализа.

Възможността за вид, който може да премине в хората, е открита едвам през 1995 година

Вариантът, наименуван болест на Кройцфелд-Якоб, е гибелен за хората, като унищожава основния и гръбначния мозък.

Забраната на израелското министерство на опазването на здравето за кръводаряване докара до това, че имигрантите и туристите от Англия, Франция, Ирландия и Португалия бяха лимитирани да подаряват кръв.

В края на 2022 година Управлението по храните и медикаментите на Съединени американски щати издаде нови рекомендации за понижаване на опцията за предаване на заболяването " луда крава " посредством кръвта и нейните съставни елементи.

Консултативна комисия на министерството на опазването на здравето одобри насоките на Управлението по храните и медикаментите.

Професор Ейлат Шанар, вицепрезидент по кръвните услуги на " Маген Давид Адом " - израелската работа за незабавна здравна помощ и работа за кръвни банки - съобщи: " В продължение на доста години трябваше да отхвърляме тези, които имигрираха от горепосочените страни или оставаха там за интервал от шест месеца. Щастливи сме да съобщим на всички наши лоялни кръводарители, които продължиха да се свързват с нас и да желаят от нас да действаме за смяна на съществуващата процедура. Наистина този ден настъпи! "
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР