Израелските войски обграждат град Газа и отрязват северната част на

...
Израелските войски обграждат град Газа и отрязват северната част на
Коментари Харесай

Израелските войски обграждат град Газа и отрязват северната част на обсадената територия

Израелските войски обкръжават град Газа и отрязват северната част на обсадената територия, защото връзките са изгубени през нощта в продължение на няколко часа последователно се възстановяваха

От WAFAA SHURAFA Associated Press и SAMY MAGDY Associated Press 6 ноември 2023 година, 2:37 ч.

DEIR AL-BALAH, Ивицата Газа -- Израелските войски рано в понеделник бяха обкръжили град Газа и отрязаха северната част на обсадената територия, защото връзките, изгубени за няколко часа през нощта в Газа, последователно се възстановяваха.

Очаква се войски да влязат в града в понеделник или вторник, оповестиха израелските медии, а бунтовниците, които са се подготвяли от години, се чака да се бият улица по улица, употребявайки голяма мрежа от тунели. Жертвите евентуално ще се усилят и от двете страни в едномесечната война, която към този момент е умъртвила повече от 9700 палестинци, съгласно Министерството на здравеопазването на Газа.

Около 1,5 милиона палестинци, или към 70% от популацията, са напуснали домовете си от началото на войната с кървавото навлизане на Хамас в Израел, което умъртви повече от 1400 души, най-вече цивилни. Храната, медикаментите, горивото и водата са на изчерпване, а ръководените от Организация на обединените нации учебни заведения, превърнати в приюти, са отвън потенциала си, като доста спят по улиците на открито.

Израел до момента отхвърли предложенията на Съединени американски щати за пауза в борбите за улеснение на доставките на филантропична помощ и освобождението на някои от към 240-те пленници, хванати от Хамас при акцията на 7 октомври. Израел също отхвърли апелите за по-широко преустановяване на огъня от страна на все по-разтревожените арабски страни - в това число Йордания и Египет, които подписаха мир с него преди десетилетия.

Йорданска войска товарен аероплан е свалил здравна помощ до полева болница в северната част на Газа, сподели крал Абдула II рано в понеделник. Изглежда, че това е първото сходно въздушно десантиране във войната, което покачва опцията за различен път за доставка на помощ с изключение на прекосяването на египетския Рафах с Газа.

Ситуацията остава тежка в Севера. Около 800 000 души са се вслушали в израелските военни заповеди да избягат в южната част на Газа, макар че Израел е траял въздушните удари в региона. Удари в централната и южната част на Газа – хипотетичната безвредна зона – убиха минимум 53 души в неделя.

Стотици хиляди остават в град Газа и други елементи на север. Около 2000 души, доста от които носеха единствено това, което можеха да държат в ръцете си, вървяха по основната северно-южна автомагистрала на Газа в неделя по време на часове, през които военните ги насърчаваха да бягат.

Един мъж сподели, че са минали 500 метра (ярда) с вдигнати ръце, до момента в който са минавали около израелските войски. Друг разказва, че е видял тела около пътя. „ Децата за първи път видяха танкове. О, свят, смили се над нас “, сподели един палестинец, който отхвърли да назове името си.

По-голямата част от популацията на Газа са потомци на палестински бежанци, които избягаха или бяха прогонени от Израел по време на войната от 1948 година към основаването му. Палестинците назовават ​​своето изселване като Накба или злополуката и мнозина се опасяват от повтаряне, защото стотици хиляди са разселени от последната война.

Израелската войска сподели късно Неделя, че е откъснала северна Газа от юга, наричайки това „ значим стадий “ във войната. Той сподели, че еднопосочен кулоар за жителите да бягат на юг ще остане разполагаем.

Военните споделят, че 30 бойци са били убити от началото на наземната атака преди повече от седмица. Палестинските екстремисти не престават да изстрелват ракети по Израел, нарушавайки всекидневието, макар че множеството са прихванати или падат навън. Десетки хиляди израелци се изтеглиха от общности покрай нестабилните граници с Газа и Ливан.

Комуникациите в Газа прекъснаха късно в неделя за трети път във войната, съгласно групата за отбрана на интернет достъпа NetBlocks.org и палестинската телекомуникационна компания Paltel. Хуманитарните служащи споделят, че спиранията вършат още по-трудно за цивилните да потърсят избавление или даже да се обадят на коли за спешна помощ.

Първото спиране на Газа продължи 36 часа, съвпадайки с наземната инвазия, а вторият за няколко часа. Палтел сподели, че обслужването последователно се възвръща в понеделник.

Храната, водата и горивото, нужни за генераторите, които зареждат лечебните заведения, са на привършване. Единствената електроцентрала в Газа беше принудена да затвори малко след експлоадирането на войната и Израел не разреши гориво да влезе, заявявайки, че Хамас ще го открадне за военни цели.

Северна Газа е изправена пред сериозен дефицит на вода, защото няма гориво за изпомпване от общинските кладенци и Израел прекъсна основната линия в района. Службата по филантропични въпроси на Организация на обединените нации заяви, че седем водни уреди в Газа са били ударени през последните два дни и са претърпели „ огромни вреди “, което покачва риска от наводнения в канализацията. Израел е възстановил два водопровода в централната и южната част на Газа, оповестиха от Организация на обединените нации. влизат в Газа от Египет от 21 октомври, само че филантропичните служащи споделят, че това е незадоволително за облекчаване на възходящите потребности на територията, която е дом на към 2,3 милиона палестинци.

войната провокира по-широко напрежение, като Израел и ливанската въоръжена група Хизбула си разменят огън по границата.

Четирима цивилни бяха убити от израелски въздушен удар в Южен Ливан късно в неделя, в това число три деца, оповестиха локален чиновник на гражданската отбрана и държавни медии. Израелската войска съобщи, че е атакувала цели на Хизбула в отговор на противотанков огън, който умъртви израелски граждански. Хизбула сподели, че в отговор е изстреляла ракети Grad от Южен Ливан към Израел.

___

Magdy оповестиха от Кайро. Журналистите от Associated Press Наджиб Джобейн в Хан Юнис, Ейми Тейбел в Йерусалим и Карим Чехайеб в Бейрут способстваха за този отчет.

___

Пълно AP покритие на https://apnews.com/hub/israel-hamas-war

Водещи истории

ABC News Live

24/7 отразяване на изключителни вести и събития онлайн

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР