Израелските войски извъшиха локални нападения през изминалия ден в ивицата

...
Израелските войски извъшиха локални нападения през изминалия ден в ивицата
Коментари Харесай

Израелската армия се готви за сухопътна операция в ивицата Газа през следващите часове

Израелските войски извъшиха местни набези през миналия ден в линията Газа, търсейки заложници и събирайки доказателства, с цел да открият пленниците на Хамас, оповестиха израелските отбранителни сили през днешния ден.


Това се случи, откакто израелските военни подредиха на популацията да се изтегля от северната част на Газа преди евентуална израелска сухопътна интервенция. Много палестинци опаковаха движимостите си и бягат на юг.

Евакуация


Израел по-рано подреди на към 1,1 милиона души - половината от популацията на Газа - да се реалокират в южната половина на гъсто популации анклав. Си Ен Ен заяви, че доста фамилии са се вслушали в предизвестието на ЦАХАЛ. Някои от цивилните са завързали по няколко матрака на колите си. Други карат с отворен багажник и порти, с цел да вземат колкото се може повече хора и движимости. Някои хора бяха видяни да се возят на капака на автомобила си, до момента в който фамилиите караха из града. Други просто вървят пешком, носейки в себе си артикули от първа нужда.

Заложници

Хамас твърди, че 13 израелски заложници, арестувани в Газа, са били убити от израелски бомбардировки през последните 24 часа. ЦАХАЛ разгласи, че не може да удостовери или отхвърли изказванието. Според Хамас шестима души от 13-те са били убити в северната част на Газа, а седем са били убити другаде в линията. Войнстващата формация залови към 150 души по време на офанзивата си против Южен Израел предишния уикенд и ги държи като заложници в анклава, съгласно израелските управляващи.

Хуманитарна рецесия

Хуманитарната рецесия в Газа се задълбочава, с предизвестия, че хората са изложени на риск от гладна гибел, откакто Израел подреди „ цялостна блокада “ в отговор на офанзивите на Хамас. Израелската войска е употребила към 6000 бомби против Газа сред 7 и 12 октомври, съгласно израелските военновъздушни сили. Палестинските управляващи оповестяват, че минимум 1799 души са били убити при ударите.


Повече от 2 милиона палестинци, живеещи в обсадената територия, разчитат на редки телефонни позвънявания или текстови известия от израелските военни, с цел да ги предупредят за идните удари. Предупредителните сигнали и текстови известия надалеч не са обезпечени и дават на жителите най-вече няколко минути да се изтеглят.

Междувременно американски чиновници вземат участие в полемики от дни, с цел да се опитат да обезпечат филантропичен кулоар, който би разрешил на американци и други цивилни да изоставен безвредно Газа преди предстоящата израелска сухопътна интервенция. В Газа има към 500-600 палестинци с американски генезис. Стана ясно, че президентът Джо Байдън е провел диалози с 14 фамилии на държаните в плен американци.

От своя страна кралят на Йордания Абдула II „ предизвести против опитите за разселване на палестинците “ и акцентира нуждата от попречване на по-нататъшно утежняване на филантропичната рецесия.


Италианският външен министър Антонио Чиани сподели в обява в обществените медии, че Хамас " е като Ислямска страна ". Премиерът и министър на външните работи на Катар Мохамед бин Абдулрахман Ал Тани осъди убийството на цивилни в Израел и Газа и прикани за освобождение на заложниците.

Председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен сподели на премиера Бенямин Нетаняху, че Израел е задължен да пази своите жители и че Европа стои на негова страна в борбата му с Хамас. „ Това е най-гнусното нахлуване против евреи след Холокоста “, сподели Фон дер Лайен на израелския водач в Тел Авив, откакто посети мястото на офанзивата на Хамас.

„ Мислехме, че това в никакъв случай няма да се случи още веднъж, само че се случи. Пред лицето на тази неописуема покруса има единствено един вероятен отговор: Европа застава до Израел “, добави тя.

Държавният секретар на Съединени американски щати Антъни Блинкен съобщи, че Съединени американски щати работят „ интензивно “ дружно със своите съдружници, с цел да обезпечат освобождението на заложниците, държани от Хамас. Той сподели, че се е срещнал със фамилиите на някои от тези заложници.

Съединени американски щати ще подсигуряват, че Израел има „ това, от което се нуждае “, с цел да се отбрани, до момента в който продължава да дава отговор на опустошителната офанзива на Хамас през уикенда, сподели Блинкен. Съединени американски щати също са в непрекъсната връзка с израелски публични лица и интернационалните организации като организациите на Организация на обединените нации и Международния комитет на Червения кръст (МКЧК), с цел да получат помощ за цивилни в Газа, добави той. Според него Вашингтон продължава да разисква с Израел смисъла на вземането на всички вероятни защитни ограничения, с цел да се избегне пострадването на цивилни.

Президентът на Турция Реджеп Тайип Ердоган прикани Израел да допусне турската филантропична помощ в Газа. Обръщайки се към бизнес конгрес в Истанбул, Ердоган изрази възражението си против груповото наказване на цивилни в Газа и сподели, че това единствено ще докара до повече напрежение и „ повече сълзи “.

Ердоган също атакува Съединените щати за позицията им по въпроса и ги подлага на критика за изпращането на военни кораби в района. Президентът сподели, че Турция има „ проблем, обвързван със сигурността “ със Съединените щати.

Ескалация по границата с Ливан

В късния следобяд израелската войска обстреля Южен Ливан в отговор на детонация на защитна ограда покрай границата. Нарастват опасенията от навлизането на основаната в Ливан шиитска бойна секта Хизбула в спора, което подтиква ЦАХАЛ да предислоцира десетки хиляди спомагателни бойци към северната си граница с Ливан в очакване на офанзива от страна на подкрепяната от Иран формация. Хизбула към този момент пое отговорност за офанзивите против четири израелски обекта.

Междувременно един публицист беше погубен, а други шестима бяха ранени, откакто израелски снаряд падна в група интернационалните публицисти, отразяващи конфликтите на границата с Южен Ливан.

" Ал Джазира " заяви, че двама от нейните чиновници, Ели Бракя и репортерката Кармен Джоухадар, са измежду ранените. Загинал е видеооператорът на " Ройтерс " Исам Абдалах. Някои от ранените са били откарани по неотложност в лечебни заведения.

Евакуация на задграничните жители

Българското Министерство на външните работи в съгласуваност с посолствата на Република Гърция и на Република Северна Македония обезпечи прибирането на още 14 българи през днешния ден. По-рано през седмиата беше проведено прибирането на 92 българи с първия полет и 76 с втория.

Вицепремиерът и министър на външните работи Мария Габриел и министърът на превоза и известията Георги Гвоздейков осведомиха, че държавният аероплан Еърбъс лети за Тел Авив и ще се върне в София още довечера с още български жители на борда. Предварително плануваният под наем полет на частна компания за 13 октомври не бе сбъднат заради справедлива неспособност да получи нужните разрешителни за реализиране на полета, оповестиха от Министерство на външните работи.

Белият дом заяви, че първият под наем полет, проведен от Държавния департамент на Съединени американски щати, за евакуация на американски жители от Израел, е изхвърчал. Полетът " в този момент е на път за Европа ", сподели пред кореспонденти координаторът на Съвета за национална сигурност за стратегически връзки Джон Кърби. Той отхвърли да заяви точната дестинация на полета.

Допълнителни полети ще „ потеглят през идващите дни “, добави Кърби, като акцентира, че Държавният департамент ще провежда чартърни полети „ до момента в който има търсене от жители на Съединени американски щати за помощ при евакуация “.

Самолетът, с който немският външен министър Аналена Бербок пътува до Израел през днешния ден, ще бъде употребен за евакуацията на повече от 80 немски жители от Израел, се споделя в изказване на външното министерство на страната.

„ Еърбъс на военновъздушните сили, с който външният министър излетя от Берлин до Тел Авив, ще се върне в Германия с повече от 80 немски жители, които желаят да изоставен Израел “, се споделя в прессъобщението.

Македонските жители, които бяха евакуирани от Израел със аероплан на сръбската самолетна компания " Еър Сърбия ", дойдоха на летището в Скопие този следобяд.

Чартърният полет Тел Авив-Скопие беше проведен от държавното управление за евакуация на всички македонски жители, които желаят да изоставен Израел. Както заяви по-рано министърът на външните работи Буяр Османи, става дума за 90 македонски жители, като 60 са се върнали в страната по-рано. /БГНЕС

Източник: bgnes.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР