Израелските сили атакува цели в Ливан и ивицата Газа в

...
Израелските сили атакува цели в Ливан и ивицата Газа в
Коментари Харесай

Израел атакува цели в Ливан и ивицата Газа

Израелските сили нападна цели в Ливан и линията Газа в отговор на вчерашната солидна ракетна офанзива. Според информация на Израел през вчерашния ден от Ливан са излетили минимум 34 ракети, 25 от които са били прихвани от противоракетната система на страната.

На прицел са позиции на Хамас

През нощта са били ударени позиции на групировката Хамас, оповестява Израел. Армията " няма да разреши на терористичната организация Хамас да работи от Ливан ", излиза наяве от тяхно известие. Според Тел Авив ливанската страна би трябвало да носи отговорност за всеки обстрел, приближаващ от нейна територия.

По данни на медиите южно от ливанския град Тир са били чути детонации. Според разнообразни източници израелските офанзиви са били наоколо до палестински бежански лагер. До момента няма данни за жертви. 

Израелската войска нападна през нощта и цели в линията Газа, откакто от ръководената от Хамас палестинска територия бяха изстреляни ракети към северните елементи на Израел. След въздушните удари последваха още ракети към Израел.

Вчера от територията на Ливан бяха изстреляни ракети към ИзраелСнимка: Fadi Amun/REUTERS

Премиерът на Ливан осъди ескалацията и изстрелването на ракети от територията на страната. " Ливан изрично отхвърля всякаква военна ескалация, идваща от негова територия, както и потреблението на ливанска територия за осъществяване на интервенции, които могат да застрашат съществуващата непоклатимост ”, съобщи Наджиб Микати. 

Снощи израелският министър-председател Бенямин Нетаняху разгласи, че ще последва " нападателен отговор "  на продължаващия обстрел от Газа и Ливан. Въпреки вътрешните различия, израелците остават единни пред лицето на външните врагове, съобщи Нетаняху. 

Напрежение в Йерусалим в празничните дни за три религии

Повод за последните епизоди на ескалация дадоха конфликтите в джамията " Ал Акса " в Йерусалим. В сряда вечерта поклонници се барикадираха в третото по значимост светилище на исляма в Стария град на Йерусалим. Израелската полиция щурмува постройката и изведе поклонниците. 

На Храмов рид са ситуирани Стената на рева и джамията " Ал-Акса " Снимка: Marco Brivio/Zoonar/picture alliance

Ситуацията край джамията се изостри още във вторник вечерта: Поклонниците хвърляха камъни по полицията, която реагира със мощ и арестува стотици. Според палестински източници поклонниците са били пребити, а десетки са били ранени.

От началото на Рамадан на 22 март мюсюлманите неведнъж са се опитвали да пренощуват в джамията " Ал Акса ", само че това е позволено единствено през последните 10 дни на свещения месец.

Подкрепяната от Иран ливанска милиция " Хизбула " осъди нападението против джамията. Джамията " Ал Акса " се издига на Храмовия рид, който е най-свещеното място за евреите. В момента поради Рамадан доста мюсюлмани се стичат към мястото, което от дълго време се счита за огнище на спора в Близкия изток. В сряда стартира и еврейската Пасха. Хиляди християни също са в града поради католическия Великден.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР