Израелски военнослужещи са задържали и заплашили журналисти от германската телевизия

...
Израелски военнослужещи са задържали и заплашили журналисти от германската телевизия
Коментари Харесай

Израелски военни задържали журналисти, отразяващи насилието срещу палестинци

Израелски военнослужещи са задържали и заплашили публицисти от немската телевизия А Ер Де, съобщи ДПА. 
Всичко по тематиката: Войната сред Израел и Хамас 904
Кореспондентът на малкия екран Ян-Кристоф Кицлер се е прибирал от изявление, съпроводен двама свои сътрудници – немец и палестинец, когато групата е била спряна от израелски военни южно от град Хеброн. Военнослужещите са се държали извънредно нападателно с публицистите и няколко пъти са насочили оръжия към автомобила им. 

Баварското радио, което е част от мрежата на А Ер Де и управлява медийното ѝ студио в Тел Авив, дефинира случая като посягане върху свободата на словото.

Според известието на А Ер Де публицистите са подготвяли репортаж за насилието, което израелски заселници упражняват против палестинци на окупирания Западен бряг. " Военнослужещите ни заплашиха с оръжията си и ни попитаха дали сме евреи. Те наскърбиха единия ни сътрудник, наричайки го изменник ", описа Кицлер. По думите му напрегнатата обстановка е траяла повече от час и нещата са се успокоили, едвам откакто на място са били извикани и други военни и служители на реда, съобщи Българска телеграфна агенция.

" Израелските Сили за защита се извиняват за породеното стеснение ", се споделя в изказване на министерството на защитата на Израел до ДПА, откакто ведомството бе помолено за коментар.  " Действията на военните бяха проучени, изработен бе обзор и на протоколите ", написа още в изказването, въпреки да не се загатва да ли са подхванати някакви ограничения и дали са установени нарушавания. 

В края на октомври " Асоциацията на задграничната преса в Израел " прикани израелската войска да обезпечат сигурността на публицистите и се оплака от два случая на Западния бряг, при които бойци са тормозили представители на медиите. Един от въпросните случаи също е обвързван с публицисти от А Ер Де, които са били арестувани за два часа от военни, до момента в който са отразявали насилието на израелски заселници против палестинци.

Базираната в Ню Йорк " Комисия за отбрана на публицистите " (КЗЖ) заяви в края на предишния месец за рекорден брой убити публицисти в окупираните палестински територии, както и за редица случаи на набези, арести, закани, хакерски атаки и цензура във връзка с медийни чиновници от страна на израелските управляващи.  

Последвайте канала на
Източник: novini.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР