Израелски учени са открили потенциална връзка между излагането на ултравиолетовите

...
Израелски учени са открили потенциална връзка между излагането на ултравиолетовите
Коментари Харесай

Колко силно слънчевите лъчи могат да влияят върху фертилността на жените?

Израелски учени са разкрили евентуална връзка сред излагането на ултравиолетовите лъчи на слънцето и нарасналата фертилност при дамите, което хвърля светлина върху смяна на стойностите на хормоните по време на някои сезони, съобщи израелската новинарска организация ТПС.

Учени от Телавивския университет и Медицинския център " Шеба " в Тел Хашомер изследват по какъв начин ултравиолетовото лъчение въздейства върху секрецията на анти-Мюлеровите хормони (АМХ) в яйчниците на дами в по-късните години от репродуктивния им живот.

При дамите АМХ се създава от яйчниковите фоликули, а равнищата му отразяват яйчниковия запас, който се отнася до броя на яйцеклетките, останали в яйчниците. С напредването на възрастта и наближаването на менопаузата яйчниковият запас понижава, което води до понижаване на равнищата на АМХ. Поради това равнищата на АМХ постоянно се употребяват като маркер за функционалността на яйчниците и капацитета за плодовитост при дамите.

Под управлението на професора от Телавивския университет Кармит Леви екипът изследва по какъв начин ултравиолетовата радиация въздейства върху равнищата на AMХ при дами на възраст сред 30 и 40 години. " Въз основа на наши предходни изследвания можем да потвърдим, че излагането на слънце усилва метаболизма, половия вкус и държанието и, най-малко при опитни животни, усилва функционалността на яйчниците и удължава половия цикъл ", изяснява Леви.

В изследването са оценени данни от 2235 израелки, като са съпоставени равнищата на АМХ с записаните равнища на облъчване на ултравиолетови лъчи. Въпреки че не е открита забележителна връзка сред излагането на UV лъчите и равнищата на AMХ при дамите на възраст 20-29 години, сред  фертилните дами на възраст сред 30 и 40 години се обрисува ясна сезонна картина. При тези дами, чиито ресурси от яйцеклетки понижават, се следят по-високи равнища на АМХ през летните месеци, когато излагането на слънце нормално е нараснало.

" Предишни изследвания демонстрираха, че излагането на слънце може да повлияе на разнообразни физиологични процеси, в това число на метаболизма и репродуктивното държание. Макар че нашите открития допускат евентуална връзка сред излагането на слънце и нарасналата плодовитост при дами на възраст 30-40 години, са нужни спомагателни изследвания, с цел да се откри причинно-следствената връзка и да се дефинира оптималното равнище на излагане на слънце за реализиране на изгоди във връзка с плодовитостта ", споделя Леви.

" Това е авансово, пионерско епидемиологично изследване при хора и би трябвало да бъдем внимателни при извеждането на причинно-следствена връзка сред плодовитостта при дамите и излагането на ултравиолетово излъчване. Хората не са като мишките. Въпреки това ние също сме животни, а неналичието на четина ни прави още по-чувствителни към слънчевата радиация. Нашето изследване демонстрира, че женската репродуктивна система в действителност е по-плодовита през лятото, само че към момента нямаме информация за механизма или действителните проценти на успеваемост ", прибавя той.

Рут Перчик от Медицинския център " Шеба " предизвестява дамите, които считат да прекарват повече време на слънце, съобщи Българска телеграфна агенция. Прекомерното излагане на ултравиолетови лъчи се свързва с прибързано стареене на кожата, угнетяване на имунната система на организма и повишение на риска от разновидности, водещи до рак на кожата.

" Въпреки че нашето изследване дава скъпи сведения, от значително значение е хората да не прекаляват с несъразмерното излагането на слънце и да се съветват със здравни експерти, преди да създадат обилни промени в метода си на живот ", сподели Перчик.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР