Израелски служители са разполагали с очерк на бойния план на

...
Израелски служители са разполагали с очерк на бойния план на
Коментари Харесай

New York Times: Израелски военни са имали данни за плана на Хамас от поне година

Израелски чиновници са разполагали с етюд на бойния проект на „ Хамас “ за бепрецедентната офанзива от 7 октоври повече от година преди нейното реализиране, разкрива New York Times, като се базира на документ от 40 страници, с който медията разполага. Той е с кодовото име „ Йерихонска стена “ и обрисува точка по точка опустошително нахлуване, довело до гибелта на към 1200 цивилни и отвличаването на 240 заложници. Той е бил разгласен за „ прекомерно упорит “ и прекомерно сложен за осъществяване от екстремистката формация.

„ Йерихонска стена “ не дефинира съответна дата за офанзивата, само че разказва методично нахлуване, предопределено да преодолее укрепленията към линията Газа, завладяването на израелски градове и щурмуването на основни военни бази. Той е включвал дъжд от ракети при започване на офанзивата, стартирането на безпилотни летателни апарати, които да унищожат охранителните камери, както и автоматизираните картечници по границата.

Все още не е известно дали министър председателят Нетаняху или други висши израелски чиновници са видели текста от 40 страници, когато е бил получен от израелските служби. Документът обаче наподобява се е разпространявал интензивно измежду израелски военни и разследващи водачи, написа New York Times.

Миналата година, малко след приемането на материала, чиновници в дивизията на израелската войска в Газа, която дава отговор за отбраната на границата с територията, са определили желанията на „ Хамас “ като неразбираеми.

През юли, единствено три месеца преди офанзивите, деец анализатор от звено 8200 на израелската организация за сигнално разузнаване, е отправил следното предизвестие - „ Хамас “ организира интензивно образование под набюдението на старши командири, което наподобява сходно на обрисуваното в проекта. Обучението включвало тест за събаряне на израелски аероплан, завладяване на кибуц и военна подготвителна база. Анализаторът предизвестил, че учението следва тъкмо проекта „ Йерихонската стена “ и че „ Хамас “ построява инфраструктура да го извърши.

„ Това е изцяло утопичен сюжет, а не индикация за способността на „ Хамас “ да го реализира “, дал отговор полковник на предизвестието.

Според криптирани имейли, които The New York Times е разгледал, анализаторът изрично отхвърлил сходно омаловажаване на информацията.

„ Йерихонската стена “ разкрива траяла години каскада от неправилни стъпки, които кулминират в това, което публични лица в този момент считат за най-лошия неуспех на израелското разузнаване след изненадващото нахлуване, което довежда до арабско-израелската война от 1973 година А в основата на всички тези неуспехи наподобява е съдбовното разбиране, че „ Хамас “ няма да се осмели да извърши сходна кървава офанзива.


 

FaceBookTwitterPinterest
Източник: tribune.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР