Израелски изследователи-биолози в симбиоза със софтуерни инженери работят по тайната

...
Израелски изследователи-биолози в симбиоза със софтуерни инженери работят по тайната
Коментари Харесай

Футуролог: Учени работят по тайната за декоридане на езика на животните

Израелски изследователи-биолози в симбиоза със софтуерни инженери работят по тайната за декодиране на езика на животните. Това съобщи в предаването " Сценарии от бъдещето " на Радио " Фокус " футурологът доцент Мариана Тодорова по отношение на първите опити за разбирането на животинския език.



Първият план касае комуникацията сред прилепите. Прилепите са изцяло слепи бозайници и единственият им ориентир е звуковата вълна и по отношение на нея се движат. Затова учените, които работят по плана, са основали лаборатория в естествена среда, която по никакъв метод не кара прилепите да се усещат по-малко свободни и по този метод следят и записват звуците им в действително време. 

От футуролога става ясно, че звукът се записва и се обработва от система на изкуствен интелект (ИИ). Звуците се разделят структурирано от хората - по кое време и какви звуци се получават - когато им се дава храна, когато летят денем или в разнообразни условия. По този метод се категоризират различните типове звуци и ИИ обработва голяма база данни и открива зависимости и разпознаването на звука. По думи на Тодорова по отношение на проучването не може да се приказва за език, само че става въпрос за клъстъри или сигнална просвета. 

На въпрос от Ива Дойчинова към специалиста дали, когато ИИ към този момент има добре обработена база данни и към този момент може да имитира животните по този метод да бъдат управлявани и злоупотребено с тях, футурологът декларира, че сходен вид дейности към този момент има спрямо домашни животни -  на места слонове, крави, само че това не заплашва по никакъв метод живота им. 

Ива Дойчинова
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР