Израелската централна банка (Bank of Israel) обяви в понеделник, че

...
Израелската централна банка (Bank of Israel) обяви в понеделник, че
Коментари Харесай

Израелската централна банка продава $30 млрд., за да стабилизира шекела

Израелската централна банка (Bank of Israel) разгласи в понеделник, че ще продаде до 30 милиарда долара на отворения пазар, с цел да стабилизира националната валута на фона на военния спор с палестинското придвижване " Хамас ", съобщи Ройтерс. 

Това е първата продажба на задгранична валута в историята на институцията. 

Решението наподобява бързо успокои пазара, а шекелът се възвърне от загубите в по-ранната сесия. 

" Банката ще работи на пазара през идния интервал, с цел да успокои съмненията в обменния курс на шекела и да обезпечи нужната ликвидност за вярното действие на пазарите, се показва в изказване на институцията. 

Централната банка добавя, че ще обезпечи ликвидност и посредством суапови механизми на пазара за до 15 милиарда $. 

Преди оповестението на решението шекелът загуби над 2 % от цената си и падна до най-ниското равнище от над седем години и половина - 3,92 шекела за $. В следствие обменният курс се увеличи до 3,86 шекела за $, като понижението понижа до 0,6 %. 

Израелската валута към този момент бе в слаби позиции преди спора, губейки 10 % от цената си по отношение на $ през 2023 година, най-много поради проектите на държавното управление за промяна на правосъдната система, които внезапно свиха задграничните вложения. 

Израелските акции и облигации поевтиняха със 7 на 100, голям брой компании не работеха през вчерашния ден - ден, откакто Хамас стартира огромни удари против израелската територия.   

Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР