Израелската технологична компания Akol има интерес да се включи в

...
Израелската технологична компания Akol има интерес да се включи в
Коментари Харесай

„Ел Би Булгарикум“ ще строи кравеферма с израелски IT решения

Израелската софтуерна компания Akol има интерес да се включи в плана на „ Ел Би Булгарикум “ за създаване на лична кравеферма. За упоритостите на българското държавно сдружение да има лична млечна плантация стана ясно още при започване на годината, когато от Саудитска Арабия също обявиха интерес към построяването на такава в България, с капацитет тя да се трансформира в най-голямата в страната и района.

Новината през днешния ден пристигна от Израел, където министърът на стопанската система и промишлеността Никола Стоянов се срещна с управленията на компании в отглеждането на животни, производството на млечни артикули и разработчици на софтуерни решения в бранша.
IT решения във фермата
Akol създава IT артикули и решения, които могат да се употребяват от земеделските стопани, с цел да усилят продуктивността. Специализиран програмен продукт ръководи кравефермите, като в действително време дава цялостна информация за всяко животно и проучва какво в храненето и развъждането би трябвало да се промени, с цел да се усъвършенства производството.

Стоянов е разискал опциите за пускане на общ план сред „ Ел Би Булгарикум ” и израелската компания, само че детайлности в известието няма.

Планираме държавното млекопреработвателно дружество да влага в лична кравеферма, като една от опциите е посредством привличане на непознат вложител за този план ”, споделя Стоянов.

Akol развива продукта си към този момент 35 години и следи всички аспекти на тази промишленост в Израел. Тамошните ферми са постигнали едни от най-високите равнища в млекодобива в техните ферми – приблизително по 12 000 литра на година от крава. Техни клиенти са всички производители и преработватели на мляко, съюзи, институции и други

Това взаимоотношение подсигурява цялостната бистрота в бранша и по-добра проследимост на целия развой “, добавя министърът.
Технологична кравеферма
За да черпи опит и образец, министър Стоянов е посетил и една от най-големите кравеферми в Израел – тази в Шовал, където му е показан целия развой на ръководство. От Akol изясняват, че там всички действия са оптимално автоматизирани и усъвършенствани – на покривите на фермата са ситуирани слънчеви панели, създава се биодизел и се дава тор за земеделието.

Целта ни е българската държавна компания да влага в сходна плантация, защото има дефицит на мляко в Европа и това ще бъде план, който има сериозен капацитет ”, разяснява икономическият министър.

Бялото твърдо саламурено сирене, без значение от комерсиалната марка, в Израел се назовава “българско сирене ”. Стоянов е разискал с едно от най-големите млекопреработвателни предприятия в Държавата Израел, Tarra-Industry, опцията за повече импорт на хранителни артикули от България и други взаимни планове.
34 години след соц-а: Защо страната желае да ни продава мляко?За Akol
Преди десетилетия израелските млекопроизводители се изправят пред усложнение – по какъв начин да обезпечат мляко на бързо растящото население в страна, която е две трети пустиня, с малко пасища? Тогава те вземат решение да се извърнат към технологиите и създават съоръжение, което усилва продуктивността – от системи за изстудяване до измервателни уреди за мляко и биометрия, които в следствие направиха израелските крави най-продуктивните в света.

Системата на Akol може да се употребява, като се слагат датчици на всевъзможни места – върху дървета, лози и полета или се прикрепят към крави, системи за доене, контейнери за фураж и всякакво друго уместно място. Устройствата записват данни за околната среда, температура и мокрота, какъв брой животни ядат, интензивност измежду животните, почвени условия за растенията, равнище на вредители в региона и доста други. И всичко това се употребява за развъждането на животните.
Източник: economic.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР