Израелската полиция арестува американски турист в Израелския музей в Йерусалим,

...
Израелската полиция арестува американски турист в Израелския музей в Йерусалим,
Коментари Харесай

Американски турист арестуван за разбиване на древни римски статуи в музей в Израел

Израелската полиция арестува американски екскурзиант в Израелския музей в Йерусалим, откакто той хвърли творби на изкуството по етаж, повреждайки две римски скулптури от втори век

От ISABEL DEBRE Associated Press, 6 октомври 2023 година, 6:12 ч. 2:47 Общ аспект на Израелския музей в Йерусалим, петък, 6 октомври 2023 година Израелската полиция арестува американец екскурзиант в Израелския музей в Йерусалим, откакто хвърли творби на изкуството на пода, повреждайки две римски скулптури от втори век. Вандалският акт късно в четвъртък повдигна въпроси по отношение на сигурността на скъпите сбирки на Израел, както и угриженост за повишаването на офанзивите против културното завещание в Йерусалим. (AP Photo/Maya Alleruzzo) The Associated Press

ЙЕРУСАЛИМ -- Израелската полиция арестува американски екскурзиант в Музея на Израел в Йерусалим, откакто той хвърли творби на изкуството на пода, обезобразявайки две римски скулптури от втори век.

Вандалският акт късно в четвъртък повдигна въпроси по отношение на сигурността на скъпите сбирки на Израел и провокира угриженост по отношение на увеличението на офанзивите против културното завещание в Йерусалим.

Полицията разпознава обвинения като коренен 40-годишен еврейски американски екскурзиант и сподели, че първичният разпит допуска, че той е разрушил статуите, тъй като ги е считал за „ идолопоклоннически и обратно на Тората. ”

Адвокатът на мъжа, Ник Кауфман, отхвърли той да е работил от набожен фанатизъм.

Вместо това, сподели Кауфман, екскурзиантът е страдал от психологично разстройство, което психиатрите са нарекли Йерусалимския синдром. Твърди се, че положението - форма на дезориентация, за която се счита, че е провокирана от религиозния магнетизъм на града, който е заветен за християни, евреи и мюсюлмани - кара задграничните поклонници да имат вяра, че са фигури от Библията.

Подсъдимият е разпореден да бъде подложен на психиатрична експертиза. Длъжностните лица не разкриха името му заради заповед за задръстване.

С разгарящите се религиозни пристрастености и тлеещото напрежение по време на сезона на еврейските празници, плюенето и други набези против християнски богомолци от радикални ултраортодоксални евреи нарастват, изнервящо туристи, което възмути локалните християни и провокира необятно наказание. Еврейският празник Сукот, празникът на реколтата, приключва в петък при залез слънце.

Изтъкнатият Израелски музей, със своите експонати от археология, изящни изкуства и еврейско изкуство и живот, разказа вандализма в четвъртък като „ обезпокоително и извънредно събитие “ и съобщи, че „ осъжда всички форми на принуждение и се надява, че сходни произшествия няма да се повторят “.

Музейни фотоси демонстрират, че мраморната глава на богинята Атина е съборена от пиедестала си на пода, а скулптура на езическо провидение се е разрушила на части. Повредените скулптури се реставрират, споделиха чиновници на музея. Музеят отхвърли да предложи цената на статуите или цената на унищожаването.

Израелското държавно управление изрази паника по отношение на обезличаването, което публични лица приписват също на еврейския иконоборство в сходство с ранните забрани против идолопоклонството.

„ Това е фрапантен случай на заличаване на културни полезности “, сподели Ели Ескусидо, шеф на Израелската работа за антики. „ Виждаме с безпокойствие обстоятелството, че културните полезности се унищожават от религиозно стимулирани екстремисти. “

Вандализмът наподобява е последният в поредност от офанзиви на евреи против исторически обекти в Йерусалим. През февруари американски екскурзиант от еврейски генезис повреди скулптура на Исус на място за християнско поклонение в Стария град, а през януари юдейски младежи обезобразиха исторически християнски надгробни монументи на известно гробище в Йерусалим.

В петък сутринта, към 16 часа след обезличаването в музея, вратите се отвориха за публиката в нормалния график.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР