Израелската армия твърди, че е открила тунелна шахта под обсадената

...
Израелската армия твърди, че е открила тунелна шахта под обсадената
Коментари Харесай

Израелската армия твърди, че е открила 55-метров тунел под болницата ал-Шифа в Газа

Израелската войска твърди, че е разкрила тунелна шахта под обсадената болница ал-Шифа в северната част на Газа.

В изказване в неделя армията сподели, че е разкрила 55-метров (180 фута) тунел с дълбочина 10 метра (32 фута) под най-голямото здравно заведение в Газа, което е било под блокада от израелските войски от няколко дни.

Продължете да четете

лист от 4 детайла Бебета, евакуирани от ал-Шифа и трансферирани в южната част на Газа Кога израелската войска ще изясни несъответствията в ал- Видеозаписи от болница Шифа? Паника, до момента в който ал-Шифа в Газа се изтегля, израелската войска отхвърля да й е наредила да го направи Израелското изтребване на палестински деца би трябвало да завърши завършек на списъка

Армията разгласява видео в формалния си канал в Telegram, показващо по какъв начин боец се спуска в тунела. Кадрите са снимани с две обособени камери на 17 ноември, се споделя в известието.

Видеоклиповете демонстрират стълбище, водещо до корубест бетонен проход, който приключва с нещо, което наподобява като врата. Армията споделя, че това е входът на шахтата на тунела с „ взривозащитена врата и дупка за пукотевица “.

Според изказването тунелът е открит „ в региона на болничното заведение под заслон до транспортно средство, съдържащо голям брой оръжия, в това число РПГ, експлозиви и автомати Калашников “.

Израелският боен представител Даниел Хагари сподели пред кореспонденти, че входът е бил открит, когато боен булдозер е съборил външната стена на болничния комплекс и е разкрил укрепена шахта с вита стълба, спускаща се на 10 метра.

„ Той е голям, който има железни [спирални] стълби, след което продължава 55 метра… и стига до взривна врата “, сподели Хагари, като уточни, че войските към момента не са се пробвали да отворят вратата от боязън да не бъде подложен в капан.

Отвъд вратата разузнаването допуска, че или тунелът ще се разцепи, или ще има „ огромно пространство за командване и надзор “, добави той, като сподели, че войските ще продължат да претърсват региона, защото може да има шахти за достъп от околните къщи.

Израел трансформира болничното заведение ал-Шифа във фокусна точка на своите интервенции, откогато армията влезе в нея в сряда, потвърждавайки, че в нея има команден център на Хамас – изказване, което Хамас, както и личният състав, работещ в болничното заведение, отхвърлиха.

„ Вероятно е един от десетки, може би даже стотици тунели. Всички знаем, че в Газа има тунели “, сподели старшият политически анализатор на Ал Джазира Маруан Бишара.

„ Проблемът не е в намирането на тунел. Проблемът е извинението на Израел – и на техните поддръжници в Лондон и Вашингтон също – че е имало „ град под града “.

Израелската войска в неделя също сподели, че един покорен боец е екзекутиран и двама задгранични пленници са държани в болница ал-Шифа. Армията търси към 240 души, отвлечени от Хамас в Газа след трансграничното нахлуване на 7 октомври.

Един от заложниците беше 19-годишният наборник от израелската войска, Ноа Марчиано, чието тяло беше открито покрай ал-Шифа предходната седмица. Хамас сподели, че тя е починала при израелски въздушен удар и издаде видеозапис, който наподобява демонстрира натрупа й без белези, с изключение на рана на главата.

Израелската войска сподели, че съдебномедицинска експертиза е открила, че тя е получила пострадвания, които не са животозастрашаващи от подобен удар.

„ Според информацията от разузнаването – солидна информация от разузнаването – Ноа е бил отведен от терористите на Хамас в стените на болница Шифа. Там тя беше убита от терорист на Хамас “, сподели Хагари, без да дава детайлности.

В своя ефирен брифинг Хагари сподели, че нападателите на Хамас също са довели непалец и тайландец в плен измежду задграничните служащи, хванати при нападението на 7 октомври, в ал-Шифа. Той не назова имената на двамата заложници.

Хамас не разяснява незабавно изказванията на Хагари. По-рано заяви, че е отвел някои заложници в лечебни заведения за лекуване.

Най-малко 13 000 палестинци, 5 500 от които деца, са били убити в Газа, откогато Израел стартира своето въздушно и наземно нахлуване, сподели министерството на опазването на здравето в Газа.

Обсадата на болничното заведение ал-Шифа, фокусната точка на шестседмичния „ геноцид “, провокира интернационално неодобрение, като Световната здравна организация я разказа като „ зона на гибелта “, когато неин екип посети оборудването в събота.

Повече от 7000 души, в това число пациенти в сериозно положение и новородени бебета, борещи се за живота си, бяха приютени в ал-Шифа, преди тези, които са съумели да се движат, да бъдат изгонени този уикенд.

Тридесет и едно недоносени бебета бяха евакуирани в неделя и откарани в лечебните заведения European и Nasser в южната част на линията Газа.

Според отчетите на медицинския личен състав в al-Shifa, някои пациенти остават в болничното заведение и са били разпитани по-рано в неделя.


Източник: Ал Джазира и осведомителни агенции
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР