Израелската армия съобщи, че е започнала операция в най-голяма болница

...
Израелската армия съобщи, че е започнала операция в най-голяма болница
Коментари Харесай

Израел атакува болница Ал-Шифа и призова членовете на Хамас да се предадат

Израелската войска заяви, че е почнала интервенция в най-голяма болница в Газа - " Ал-Шифа ". Тя насочи апел към членовете на групировката Хамас да се предадат дружно с хилядите палестински цивилни, които са вътре, заяви Ройтерс.

Израел счита, че под постройката се намира команден център на групировката, която е определяна за терористична организация от Европейски Съюз, Съединени американски щати и други страни.

Войната сред Израел и Хамас стартира, откакто на 7 октомври групировката извърши офанзива на израелска територия. В нея бяха убити над 1400 души , а повече от 200 бяха отвлечени.

В отговор Израел стартира набези по земя и въздух против Ивицата Газа, където господства Хамас. Групировката твърди, че след началото на бойните дейности са починали над 11 000 палестинци в Газа.

радикалната формация, че употребява лечебни заведения и цивилни жители като „ живи щитове “ във войната.

Хамас отхвърля да употребява болница " Ал-Шифа ".

Във вторник вечер Белият дом заяви, че разполага с разследващи данни, съгласно които групировката употребява лечебното заведение за съгласуване на военните си интервенции и евентуално за депозиране на оръжия.

Американската администрация дефинира това като военно закононарушение. От Вашингтон споделиха още, че не поддържат въздушни удари против болничното заведение и престрелки в нея.

Според Хамас с тази си позиция Съединени американски щати дават зелена светлина за израелската интервенция.

Държавният департамент изиска евакуация на пациентите, която да се прави от самостоятелна трета страна.

" Израелските сили за защита правят прецизна и ориентирана интервенция против Хамас в характерна зона на болница " Ал-Шифа " въз основата на разследващи данни и оперативна нужда ", се споделя в известие на израелската войска.

В него се прецизира, че дружно с военните са влезнали медицински екипи и хора, които приказват арабски, минали през особено образование, с цел да работя в тази среда. Целта е " да не пострадат цивилни, употребявани от Хамас като живи щитове " помощ за извеждането на мирни поданици. Израел счита да достави здравно съоръжение, кувьози и храна за бебета в " Ал-Шифа ".

В известието се споделя още, че продължаващото потребление на болничното заведение от Хамас за военни цели заплашва предпазения ѝ статут според интернационалното право.

Генералният шеф на здравното министерство в Газа Мунир ал Бурш сподели пред телевизия " Ал Джазира ", че силите на Израел са нахлули в западната част болничния комплекс, където се намират отделенията за вътрешни заболявания и диализа.

" Има огромни детонации и прахуляк в регионите, където се намираме. Смятаме, че в болничното заведение е имало детонация ", сподели Бурш.

Часове по-късно представител на Министерството на здравеопазването на Газа сподели, че израелската войска е в подземието на болничното заведение, както и че в комплекса израелските бойци " стрелят и правят бомбардировки "

Не се знае какъв брой души има в " Ал-Шифа ". Според управлението ѝ се укриват 15 000 души, съгласно Световната здравна организация - 1500 .

Пред CNN представителят на израелските отбранителни сили (IDF) подполковник Питър Лърнър сподели, че болничното заведение е " може би даже туптящото сърце " на Хамас и " може би даже център на тежестта ".

Преди ден Израел заяви, че е разкрил команден пункт на Хамас, в който се складират оръжия.

Конфликтът сред израелци и палестинци съществува от десетилетия, като насилието от време на време ескалира.
Източник: svobodnaevropa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР