Израелската армия съобщава, че е обсадила град Газа, който те

...
Израелската армия съобщава, че е обсадила град Газа, който те
Коментари Харесай

Град Газа е обсаден. ООН говори за здравна катастрофа.

Израелската войска оповестява, че е обсадила град Газа, който те назовават " центъра на терористите от Хамас ”. Говорителят на армията на Израел осведоми също, че израелските военни са в директни конфликти с бойците на Хамас.

През тази нощ израелската войска оповестява, че от Хамас са изстрелвали противотанкови ракети, детонирали са експлозиви и са се опитвали да се покатерят по военните машини на израелските бойци. Не е ясно къде тъкмо са се провели сраженията.

" В пика на сраженията "

Според осведомителната организация " Франс прес " военното крило на Хамас е заплашило, че сухопътната инвазия на израелските военни в линията Газа ще се трансформира в " проклинание ” за тях. Израел ускори нападенията си по цели в линията Газа в последните дни. По информация на израелската войска десетки бойци на ислямистката организация, приета за терористична от Съединени американски щати, Европейски Съюз, Израел и редица други страни, са били убити в четвъртък. " В пика на сраженията сме ”, заяви израелският министър председател Нетаняху.

Сухопътната атака от ден на ден се концентрира върху северната част на крайбрежната линия, където се намира щабът на Хамас в град Газа. Израел прикани цивилното население да се изтегля, напомня АРД. Около 1,4 милиона души са вътрешно разселени. Стотици хиляди обаче към момента се намират в северната част, която Израел е оповестил за полесражение.

Град Газа е най-големият в ексклава. С население от над 2,2 милиона души, регионът, дълъг към 40 километра, е доста гъсто обитаем и изцяло изолиран. Досега единствено няколкостотин души с задгранични паспорти са съумели да изоставен региона в посока Египет през граничния пункт Рафах.

Израелската войска и Хизбула водиха яростни сражения и в Северен Израел. Израел заяви за " широкомащабно нахлуване " против позиции на шиитската милиция в прилежащата страна, а Хизбула, която е подкрепяна от Иран, съобщи, че е атакувала " 19 израелски позиции едновременно ”.

Здравна злополука в Газа

Организацията на Организация на обединените нации за подкрепяне на палестинците UNRWA и палестинското министерство на опазването на здравето на Палестинската автономност в Рамала предизвестяват за рецесия в опазването на здравето.

В изказване, оповестено от Министерството на здравеопазването на окупирания Западен бряг под управлението на палестинския президент Абас, се споделя, че огромният брой вътрешно разселени лица в линията Газа, пренаселеността на местата за леговище като учебни заведения и лечебни заведения, както и разрушените водоснабдителни и канализационни уреди са довели до " хиляди случаи на респираторни и диарийни болести ”.

Ръководителят на организацията за помощ UNRWA Филип Лазарини съумя да посети южната част на линията Газа за първи път след опустошителното нахлуване на Хамас против Израел, в това число учебно заведение, в което са настанени най-вече деца.Децата го помолили да им даде вода за пиянство и парче самун, споделя Лазарини, представен от АРД. " Никога не съм виждал сходно нещо в Газа, когато съм бил там след ескалация на спора ".

По данни на Министерството на здравеопазването на Палестинската автономност на палестинския президент Абас от огромното нахлуване на Хамас на 7 октомври до тази заран в Ивицата Газа са починали 9025 души, а в окупирания Западен бряг - 134 души.

***

Припомнете си и това видео от нашия списък:

Израел: Най-укрепената болница

To view this video please enable JavaScript, and consider upgrading to a web browser that supports HTML5 video

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР