Израел, Унгария и, оказва се - България. В момента това

...
Израел, Унгария и, оказва се - България. В момента това
Коментари Харесай

Как третата доза в България се оказа за всички

Израел, Унгария и, става известно - България. В момента това са трите страни в целия свят, в които всеки, който желае, може да си сложи бустерна доза от имунизацията против ковид, даже да не принадлежи към рискова група. Членството ни в този забавен дребен тим в действителност е един тип " импровизирано ". Преди по-малко от две седмици, следвайки рекомендацията на европейския регулатор (ЕМА), България разгласи, че ще слага трета доза единствено на уязвими групи. " Засега всеобща реимунизация не е нужна ", сподели държавният здравен контрольор доцент Кунчев. Но едвам няколко дни по-късно от изявление на служебния здравен министър Стойчо Кацаров стана ясно, че третата доза ще е налична за всички - без значение дали са млади и здрави, стига да са минали шест месеца след втората доза, " никой няма да бъде връщан ".

На пръв взор това не звучи като необикновен проблем, в противен случай. Данните за бустерните дози сочат, че в общия случай те са безвредни и ефикасни. Някои специалисти са на мнение, че всеобщото им слагане е единствено въпрос на време. България пък разполага с премного количество ваксини. Защо тогава да не се презастрахова който желае?

Има обаче някои проблематични детайла в метода, по който се случва това.

Първо, без никаква обосновка и едвам седмица след въвеждането му избраният ред се афишира за фиктивен и се оказва, че всеки може да го прескочи. Този метод не се разграничава значително от метода, по който проектът за имунизации да вземем за пример бе зарязан през март и имунизациите бяха пуснати за всички - популистки и без оценка. Подобен метод на деяние подхранва осведомителния безпорядък, недоверието в решенията на властта и антиваксърските настроения. Предлагането на трета доза за всички също по този начин е в прорез с рекомендациите на СЗО, на ЕМА и на специалисти, съгласно които всеобща реимунизация за момента не е нужна. Разбира се, това са единствено рекомендации и страната ни има право да реши друго. Но също по този начин е редно да показа причини за това решение, както и да даде доста ясна информация и инструкции по кое време и при какви условия се слага (или не се поставя) бустер шота. Сега такива има само за уязвимите групи. На процедура решението " никой да не бъде връщан " не е законово регламентирано и официализирано по никакъв метод. А това основава проблем с носенето на отговорност (виж и карето).
Карай да върви...
В България въпросът за третата доза не е изключително известен, тъй като прекомерно дребна част от популацията (около 20% от пълнолетните граждани) са изцяло имунизирани. През лятото, когато тематиката влезе в дневния ред на държавните управления, страната ни предстоящо избра да изчака мнение и данни от европейския регулатор (ЕМА). В началото на септември ЕМА даде авансово утвърждение за спомагателна доза за уязвими групи, след което България реши да следва този съвет - това избраха и съвсем всички страни в Европейски Съюз (без Унгария). На 23 септември за използването на спомагателните дози за пет рискови групи - възрастни и хора в домове, медицински личен състав, хора с имунна непълнота и такива, които не са образували антитела след втората доза, както и някои рекомендации, измежду които са обзор при експерт, оценка на имунния статус и проучване за антитела.

Само седмица по-късно обаче министър Кацаров разгласи пред публицисти, че трета доза ще могат да си сложат и хора отвън рисковите групи. " Здравите и младежи няма да бъдат връщани, в случай че желаят да си слагат трета доза. Експертният съвет даде преди дни рекомендацията си, само че не изключва хората, които не попадат в рисковите групи, в случай че желаят да си слагат трета доза ", сподели той, представен от Българска телеграфна агенция. По думите му ще се минава въпреки всичко през консултация и преценка на доктор.

Препоръката на експертния съвет не изключва, само че в действителност и не включва хората отвън рискови групи. В същото време заповед, която да регламентира уголемен обсег на имунизациите с бустерни дози няма. " Капитал " попита здравното министерство какво обосновава тази смяна и за какво липсва нормативно решение за нея. До публицистичното привършване на материала не получихме отговори.

" В случая казусът не е в сигурността, данните сочат, че третата доза не е рискова. Но, първо, сходни безредни, недобре аргументирани и комуникирани решение не са положителни за акцията по принцип, тъй като пораждат подозрения в хората и ги карат да губят още повече доверие в решенията на властта. И второ, като споделя, че третата доза може да се поставя на всички, в реда на нещата е министерството да поеме и законова отговорност и да регламентира дейностите си ", разяснява за " Капитал " специалисът по здравно право Мария Шаркова.
Безопасна и нужна ли е трета доза за всички
Поставянето на трета доза се счита за безвредно, като данните сочат, че страничните резултати на бустерния шот са същите като тези при първа и втора доза. ЕМА утвърждава потреблението на Pfizer и Moderna за подсилваща доза даже за тези, имунизирани изначално с векторни ваксини - AstraZeneca и J&J, като това също се смята за безпроблемно.
Четено Коментирано Препоръчвано 1 Пазар на труда 2 Вечерни вести 3 Право 1 Технологии 2 Вечерни вести 3 Коментари и разбори 1 Политика 2 Пазар на труда 3 Предприемач
Въпросът с потребността от трета доза обаче е много по-сложен. През лятото Израел разгласи, че стартира всеобща реимунизация, защото съгласно данните в страната има растеж на по-тежки случаи на коронавирус измежду имунизирани. Израел счита, че повода е спадащата с времето успеваемост на вакината на Pfizer. Такава наклонност обаче не се следи другаде - данните от лечебни заведения в Съединени американски щати и Европа са безапелационни, че имунизациите не престават високоефективно да пазят от тежко развиване на коронавирус и гибел. Наистина повече " пробиви " от предстоящото има, само че те са всеобщо леки случаи.

В същото време съвсем две трети от света към момента няма достъп до ваксини, а това крие риск от пораждане на нови рискови разновидности. Така СЗО прикани богатия свят да изчака с всеобщата реимунизация, с цел да може стотиците милиони дози да отидат първо при по-нуждаещите се. Регулаторите в Съединени американски щати и Европейски Съюз одобриха тези причини.

Някои специалисти в действителност споделят мнението, че неизбежно ще пристигна време за бустерни дози за всички, защото успеваемостта на имунизациите, наподобява, в действителност спада с времето. Те считат и че това евентуално ще докара до доста по-дълготраен имунитет.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР