Израел страда повече от година от една от най-тежките си

...
Израел страда повече от година от една от най-тежките си
Коментари Харесай

Израел - историята на политическия провал

Израел страда повече от година от една от най-тежките си политически рецесии, която продължава, макар пандемията от ковид, обобщава Агенция Франс Прес, представена от БГНЕС.
Обявяване на предварителни избори
На 24 декември 2018 година дясната партия " Ликуд " на премиера Бенямин Нетаняху разгласи, че всички партии в ръководещата коалиция са се съгласили да проведат законодателни избори при започване на април 2019 година
Очакването на гласуването, планувано за края на 2019 година, се усещаше във въздуха, изключително след оставката през ноември на министъра на защитата Авигдор Либерман, водач на светската националистическа партия " Наш дом Израел ", в символ на митинг против постигнатото помирение с бойците от линията Газа.
С напускането на петимата депутати на партията, обединението остана единствено с един глас болшинство (от 120) в Народното събрание.
На 26 декември Кнесетът (Парламентът) гласоподава за неговото разформироване.
В задънена улица
На 9 април 2019 година се организираха избори, след които Бенямин Нетаняху, който е на власт от 2009 година и под опасността от обвиняване в корупция, се надяваше да остане на поста си.
Срещу него, Бени Ганц, някогашният шеф на генералния щаб на израелската войска и водач на центристкия алианс " Кахол-Лаван " ( " Синьо и Бяло " ), бе влезнал в политиката преди по-малко от шест месеца. Двата политически тима, Ликуд и Кахол-Лаван, получиха по 35 места.
Израелският президент Реувен Ривлин разпореди на Нетаняху да образува държавното управление. Но на 29 май, изправен пред неспособността на Нетаняху да сформира коалиция, израелският парламент гласоподава за своето разформироване и насрочи нови избори на 17 септември. Премиерът избра да предизвика ново гласоподаване, в сравнение с да види, че президентът поверява на различен задачата за образуване на коалиция.
Нов неуспех
На 17 септември " Ликуд " и " Кахол-Лаван ", след изборните резултати, получиха съвсем еднакъв брой места в Народното събрание.
На идващия ден Бени Ганц пледира за " държавно управление на необятното единение ". От своя страна Нетаняху отсъди, че страната е изправена пред два разновидността: " Или държавно управление, което аз управлявам, или рисково държавно управление, учредено на арабски партии ".
" Обединеният лист " на арабските партии, който се утвърди като трета политическа мощ в страната, публично предложи Бени Ганц за министър-председател.
На 25-и президентът назначи Нетаняху за сформиране на идващото държавно управление. Бени Ганц отхвърля да " взе участие в държавно управление, чийто водач е изправен пред съществено обвиняване ".
Но на 21 октомври Нетаняху се отхвърля и остави отворен пътя пред Бени Ганц, който президентът натовари да образува държавното управление.
На 21 ноември той разпореди на Народното събрание да излъчи министър-председател, защото нито Бенямин Нетаняху, нито Бени Ганц са съумели да образуват държавно управление. В същия ден генералният прокурор Авихай Манделблит упрекна Нетаняху в корупция, машинация и нарушение на доверието по три каузи . За първи път в страната е повдигнато обвиняване на министър-председател. Той осъди това като опит за " прелом ".
На 11 декември, след крайния период за лъчение на глава на държавното управление с утвърждението на болшинството от Камарата, депутатите гласоподаваха за разформироване на Кнесета и насрочиха избори на 2 март 2020 година
Трето гласоподаване за по-малко от година
На 2 март, след резултатите от изборите, " Ликуд " получи максимален брой места: 36 от 120 в Народното събрание, против 33 за формированието на Бени Ганц.
На 15 юли съдът в Йерусалим разгласи отлагането на процеса за корупция на Бенджамин Нетаняху, базирайки се на опасения от разпространяването на новия ковид.
На идващия ден Бени Ганц, който в последна сметка получи поддръжката на 61 депутати, бе претрупан да сформира ново държавно управление. Но той не можеше да успее, изключително заради разпокъсаността на политическия пейзаж.
На 26-и Бени Ганц бе определен изненадващо за ръководител на Народното събрание. Той приканва за образуване на „ изключително държавно управление на единството “, което да ръководи рецесията, подбудена от епидемията от ковид.
През нощта на 13 против 14 април президентът Ривлин даде в изключителни 48 часа на Нетаняху и Ганц да сформират държавно управление на " единение “ в изключителна обстановка. Въпреки това двамата мъже не съумяха да се спогодят преди приключването на този нов ултиматум, а точно вечерта на 15 април.
На доктрина израелският президент може да изиска от парламентаристите да повдигнат различен претендент, който да се опита да сформира държавно управление и да изведе Израел от невиждана политическа рецесия.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР