Израел постигна споразумение с Гърция, Кипър и Италия да построи

...
Израел постигна споразумение с Гърция, Кипър и Италия да построи
Коментари Харесай

Израел ще доставя газ на Гърция, Кипър и Италия по газопровод за 6 милиарда евро

Израел реализира съглашение с Гърция, Кипър и Италия да построи газопровод за 6 милиарда евро (6,8 милиарда долара), по който да доставя синьо гориво на тези три страни. Това заяви израелското радио, представено от ДПА.

Изграждането на тръбата по проект би трябвало да завърши през 2025 година, съгласно прогнозите на министъра на енергетиката Ювал Щайниц. Очаква се четирите страни да подпишат съглашението за плана при започване на февруари, съобщи Българска телеграфна агенция.

Принципното съглашение бе реализирано година откакто излязоха позитивните изводи от изследването за надеждността на плана на Европейски Съюз, добави Щайниц.

Газопроводът с дължина 2100 километра, който ще мине по дъното на Средиземно море и ще коства 6 милиарда евро или 6,8 милиарда $, съгласно първичните изследвания.

Участието на други страни в плана е допустимо, в случай че всичките четири страни са съгласни, посочи израелският енергиен министър. Европейски Съюз обезпечи 70 милиона евро за изследването за надеждността на плана и за планиране.

" Ако всичко върви по проект, чакаме Израел да стане един от доставчиците на сила на Европа към 2024/2025 година ", уточни Щайниц, наблягайки огромното икономическо и политическо значение на съглашението.

Министрите на енергетиката на Израел, Кипър и Гърция и италианският дипломат в Кипър подписаха меморандум за съгласие по проектите в Никозия преди година в наличието на еврокомисаря по енергетиката и климата Мигел Ариас Канете, напомня ДПА.
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР