Израел поиска оставката на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш

...
Израел поиска оставката на генералния секретар на ООН Антонио Гутереш
Коментари Харесай

„Идват мрачни времена“. Войната в Палестина става все по-трудна за спиране

Израел изиска оставката на генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутереш поради изявленията му. Това заплашва с преустановяване на взаимоотношението сред страните и загуба на шансове за дипломатическо споразумяване на спора. Какво ще се случи по-късно?

Няма опрощение за никого

На открит спор в Съвета за сигурност Гутереш сподели, че има пояснение за офанзивата на ХАМАС: „ Народът на Палестина е живял под задушаваща окупация в продължение на 56 години “. Говорим за арабското население, което се оказва под израелско ръководство след Шестдневната война от 1967 година Той обаче посочи, че това не може да служи като опрощение за експанзията на арабските екстремисти.

В същото време, съгласно Гутериш, няма оправдания за дейностите на ИД. " Това е груповото наказване на Палестина. Дори войната има правила ", акцентира той. Нарушенията на интернационалното филантропично право в Газа са мотив за огромна угриженост за него.

„ Да наредиш на един милион души да се изтеглят на юг, където няма заслон, храна, вода, медикаменти или гориво, и по-късно да продължиш да бомбардираш, не пази цивилни “, сподели Гутереш. И той прикани за преустановяване на офанзивите против лечебни заведения, както и за ценене на неприкосновеността на оборудванията на Организация на обединените нации, където се укриват над 600 хиляди души.

От думи към каузи

Постоянният представител на Израел в Организация на обединените нации Гилад Ердан отговори: Гутереш е „ отвън връзка с действителността “. И изиска оставката му. Той е уверен, че човек, който " показва схващане на акцията за всеобщо ликвидиране на деца, дами и старци ", не е заслужен да управлява интернационална организация. „ Няма смисъл да беседваме с тези, които симпатизират на най-ужасните зверства против жителите на Израел и еврейския народ “, написа Ердан в обществената мрежа „ Екс “.

И не спря с думите. Израел към този момент няма да позволява чиновници на Гутереш на своя територия. „ Вече отказахме виза на неговия заместител по филантропичните въпроси Мартин Грифитс “, сподели Ердан. Време е да " предадем урок " на представителите на организацията, добави той, обещавайки на Организация на обединените нации най-мрачните времена до момента, в случай че нейното управление не бъде заменено.

Израелският външен министър Ели Коен поддържа Ердан и предизвести, че той няма да се среща с Гутереш в бъдеще. „ След 7 октомври няма място за уравновесена позиция “, изясни той. В формалния коментар на дипломатическото ведомство се показва, че Организация на обединените нации има предубедена и изкривена визия за Израел. Очаква се Гутериш да се извини.

Изгубени ключове към мира

Тел Авив постоянно е имал проблеми с Организация на обединените нации.

„ По време на дългата история на близкоизточния спор Израел, постоянно непрекъснато, беше в спор с голямото болшинство от страните-членки на Организация на обединените нации и генералния секретар “, напомня някогашният заместник-ръководител на тази интернационална организация Сергей Орджоникидзе.

След като изрази тази позиция, Гутереш не излезе с нищо ново. " Той изрази общо мнение. Това е част от неговите отговорности. Той няма лична позиция. В сходство с Устава той извършва функционалностите, които Общото заседание или Съветът за сигурност му разпореждат ", посочи дипломатът.

На собствен ред Николай Топорнин, доцент от катедрата по европейско право МГИМО, въпреки всичко показва, че актуалната обстановка е невиждана.

" Те минаха от думи към на практика дейности и това основава доста отрицателен декор. Израел зае извънредно твърда позиция. Те считат, че ХАМАС не може да има никакво опрощение. В тази логичност даже генералният секретар на Организация на обединените нации няма право да споделя нищо друго “, изяснява специалистът.

Сухопътна военна интервенция против Хамас ще докара до голям брой цивилни жертви. Това тревожи всички страни, в това число Съединени американски щати.

" Сега Израел няма да се вслуша в апелите на Организация на обединените нации. И няма да се отклони от проектите си. Ситуацията е непредсказуема, само че несъмнено не благоприятства мирното споразумяване. Други арабски страни могат да влязат в спора ", предизвестява Топорнин.

Международната общественост не е в положение да облекчи борбата или да отбрани цивилните. А в този момент няма механизъм за влияние върху воюващите страни, сподели още специалистът. Всички най-важни полемики се организират в Съвета за сигурност и комитетите на Организация на обединените нации, връзката на които с Израел ще бъде сведена до най-малко.

Превод: В. Сергеев

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР