Израел обвини Иран, че строи летище в южен Ливан, за да извършва атаки срещу израелци

...
Израел обвини Иран, че строи летище в южен Ливан, което
Коментари Харесай

Израел обвини Иран, че строи летище в южен Ливан, което може да се използва като стартова площадка за атаки срещу израелци през границата

От Associated Press, 11 септември 2023 г., 16:43

ЙЕРУСАЛИМ -- Израел обвини Иран в понеделник, че строи летище в Южен Ливан, за да бъде използван като стартова площадка за атаки срещу израелци през границата, сигнализирайки за възможна ескалация на напрежението между регионалните врагове.

Говорейки на високопоставена конференция по сигурността, организирана от Райхман Университетът близо до Тел Авив, министърът на отбраната Йоав Галант заяви, че Иран изгражда писта, която пресича гористи планини само на 20 километра (12 мили) от северната граница на Израел. Галант показа сателитни снимки, които според него показват мястото, където могат да се видят иранското национално знаме и знамето на ливанската въоръжена групировка Хизбула.

Галант твърди, че Иран „планира да действа срещу гражданите на Израел“, използвайки пистата като база. Мисията на Иран в ООН не отговори веднага молба за коментар. Говорител на Хизбула отказа да коментира израелските обвинения. Министърът на отбраната не уточни кога са направени сателитните снимки.

Местоположението, което посочи, беше близо до хълмистия ливански град Джезин, отвъд границата с израелския град Метула. Хизбула по-рано тази година покани журналисти да гледат военно учение в близкия град в Южен Ливан.

Сателитни изображения от Planet Labs Inc., получени от Associated Press от 28 юли, показаха работа по 1,2 километра (3937 фута) писта с четири хангара, построени на асфалт точно на изток от пистата. Сателитни изображения от януари показаха пистата Израел заяви през последните години, че е свалил Хизбула или свързаните с Иран дронове, изстреляни от Ливан и Сирия.

Израел и Хизбула, шиитската група, която контролира голяма част от Южен Ливан води война през 2006 г. Оттогава границата остава напрегната, но до голяма степен тиха, като и двете страни са предпазливи от нова голяма конфронтация.

Но напрежението монтиран. Хизбула се ангажира, подобно на своя патрон Иран, с унищожаването на Израел и нейният лидер Хасан Насрала редовно заплашва Израел. При необичайно дръзка атака по-рано тази година мъж, за когото израелски служители казаха, че вероятно е свързан с Хизбула, проникна в Израел от Ливан и взриви бомба, която рани тежко израелски гражданин. Групата също така позволи на палестинските бойни фракции да действат в нейните крепости и да обстрелват с ракети срещу Израел миналата пролет.

Израел се оплака от по-нататъшни провокации от страна на Хизбула, включително срещу палатки в него се казва, че групата е стъпила от израелската страна на синята линия - демаркация, определена от ООН с цел потвърждаване на изтеглянето на Израел от Южен Ливан, когато прекрати окупацията през 2000 г.

В речта си Галант не описва точно как Хизбула ще започне атаки от пистата или ще използва летището за „терористични цели". Той каза, че в случай на конфликт Израел ще бъде готов да удари Хизбула със „смъртоносна сила“, за да гарантира, че „Хизбула и Ливан ще платят висока цена“.

Израел смята Иран за най-големия си враг и Галант очерта това, което според него е списък с ирански дейности по различните фронтове на Израел, включително подкрепа за въоръжени групировки в Ивицата Газа и окупирания Западен бряг.

На същата конференция ръководителят на израелската шпионска агенция Мосад в неделя обвини Иран, че планира смъртоносни атаки срещу израелски и еврейски цели по света. Дейвид Барнеа каза, че Израел е готов да удари извършителите в „сърцето на Техеран“.

Източник: abcnews.go.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР