Израел обмисля как да отговори на ударите с ракети и

...
Израел обмисля как да отговори на ударите с ракети и
Коментари Харесай

Израел обмисля възможностите за контраатака срещу Иран, докато САЩ призовават за сдържаност

И зраел обмисля по какъв начин да отговори на ударите с ракети и безпилотни самолети на Иран през уикенда, до момента в който Съединените щати и техните съдружници упорстват държавното управление на премиера Бенямин Нетаняху да не ескалира и да рискува разпалването на по-широк районен спор.  

Това споделя шефът на бюрото на Белия дом, Патси Уидакусвара в своя репортаж от Вашингтон, съобщи Voice of America (VOA).   

Във вторник Израел сподели това, което съгласно него е балистична ракета, която е прихванала в събота, една от стотиците ракети и дронове, изстреляни от Иран по време на  първата му директна офанзива против Израел от иранска земя. 

Иран съобщи, че офанзивата е в отговор на израелски удар по дипломатическата му постройка в Сирия по-рано този месец, а Израел се закани да отмъсти. 

“Иран ще понесе следствията за своите дейности “, споделя Генерал-лейтенант Херци Халеви, шеф на израелската войска. 

Израел заяви единствено за незначителни вреди, откакто прихвана повече от 300 ирански ракети и дронове благодарение на Съединени американски щати и районните съдружници. Това допуска, че ударът на Иран може да е бил калибриран, с цел да ограничи жертвите. 

 Анализаторите споделят, че контраударът на Израел евентуално ще бъде ориентиран към иранска земя, без да убива цивилни. 

Израел също може да избере секрети интервенции, ориентирани против ирански чиновници или хакерски атаки като зловредния програмен продукт Stuxnet от 2010 г. 

“Те сътвориха вирус и по-късно го инжектираха в иранско оборудване. Така унищожиха милиони долари и забавиха нуклеарните качества на Иран “, показва Грегъри Хатчър, консултантска компания за киберсигурност на White Knight Lab. 

Какъвто и вид да реши министър председателят Бенямин Нетаняху, президентът Джо Байдън му сподели, че Съединени американски щати няма да вземат участие в контраатаката на Израел и прикани за деескалация. 

“Не желаеме да забележим война с Иран. Не желаеме да забележим по-широк районен спор. ” Това съобщи координаторът на стратегическите връзки към Съвета за национална сигурност на Белия дом Джон Кърби.    

Но това не значи, че няма да има последици. 

“Очаквам, че ще предприемем спомагателни санкционни дейности против Иран през идващите дни “, разяснява министърът на финансите на Съединени американски щати. 

Нетаняху е изправен пред вътрешен напън и интернационално наказание поради войната в Газа. Някои го упрекват в умишлена ескалация с Иран, в това число Айман Сафади, външният министър на Йордания, съдружник на Съединени американски щати, който оказа помощ за отбраната на Израел от офанзивите на Техеран. 

“Не е загадка, че политиката на израелския министър председател има за цел да разшири спора, с цел да облекчи възходящия напън върху него в международен мащаб вследствие на убийствата, войната и разрушенията, които той прави в Газа “, разяснява Сафади. 

Други водачи повториха апелите за въздържаност, само че не е ясно дали Нетаняху ще ги послуша. 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР