Израел няма да отмени наложената пълна обсада на ивицата Газа,

...
Израел няма да отмени наложената пълна обсада на ивицата Газа,
Коментари Харесай

Израел няма да отмени обсадата на Газа, докато Хамас не освободи всички пленници

Израел няма да анулира наложената цялостна блокада на линията Газа, до момента в който Хамас не освободи всички хора, взети за заложници при съботното нахлуване на палестинската формация. Това оповестиха от израелското държавно управление и допълниха, че до момента в който това стане, жителите на анклава ще не престават да бъдат без достъп до ток, вода и гориво.

Продължават и масираните въздушни удари против Ивицата, израелската войска се готви да щурмува и тунелите, употребявани от бойците на Хамас в Газа.

Броят на жертвите и от двете страни се усилва и доближи минимум 2400 души - по 1200 за израелската и за палестинската страна. Броят на ранените в анклава е над 5300. Репортажът съдържа травматични фрагменти и информация.

Израелският министър председател Бенямин Нетаняху и водачите на опозицията приказват в един глас и дружно се зарекоха да " заличат Хамас от лицето на земята ". След като някогашните политически съперници се сплотиха пред лицето на опасността и образуваха боен кабинет, в телевизионно послание министър председателят Нетаняху съобщи, че " на карта е заложена ориста на страната ".



" Гражданите на Израел са обединени, в този момент и държавното управление им е единно. Борим се против нечовечен зложелател, по-ужасен от " Ислямска страна ". Видяхме по какъв начин девойки и момчета са простреляни в главата, мъже и дами са изгорени живи, млади дами са изнасилвани, военни са обезглавявани. Всеки член на " Хамас " е труп ", съобщи израелският министър председател Бенямин Нетаняху.

Доскорошният безжалостен политически конкурент на Нетаняху и водач на центристката опозиционна партия - Бени Ганц, одобри поканата на ръководещите да се причисли към военния кабинет. В късото време, в което опозицията беше на власт в Израел, Ганц заемаше поста министър на защитата.

" В момента всички в Израел сме бойци. Време е да сме единни и да победим ", добави Бени Ганц, някогашен министър на защитата и водач на опозицията.

Новосформираната коалиция няма да взима никакви управнически решения, които не са свързани с войната сред Израел и Хамас.

Продължава мобилизацията на резервисти - близо 400 хиляди души към този момент се причислиха към редиците на израелската войска. Очаква се да стартира огромна сухопътна атака в Ивицата Газа. Заявката на Тел Авив е, че ще отмъсти за съботното нахлуване на палестинската формация против цивилни.



Израелската войска удостовери, че бойци на Хамас са обезглавявали бебета. За чудовищното действие се оповестява в кибуц Беери - на по-малко от 5 км. от границата с Ивицата Газа - едно от първите атакувани от палестинците селища. Само там убитите израелци са над 100. Взети са и заложници.

" Синът ми беше похитен. След две седмици би трябвало да стане на 16. Терористите нахлуха в къщата на мъжа ми, водиха него, сина ми и още едно момче. Не знам къде са, молим се светът да ни помогне ", разяснява Нир Шани, гражданин на кибуц Беери.

По време на среща с представители на еврейската общественост във Вашингтон, американският президент Джо Байдън назова дейностите на " Хамас " в Израел от събота " акция на чиста свирепост ".

" Това е най-смъртоносният ден за евреите от Холокоста, една от най-ужасните страници в човешката история. Никога не съм вярвал, че ще видя фотоси на обезглавени от терористи деца. Никога не би ми хрумнало, че ще се случи ", съобщи американският президент Джо Байдън.

Думите на Байдън за фотосите обаче по-късно бяха опровергани от представител на Белия дом. Президентът не е споделил, че е видял фотосите, а цитира новините за тях, уточни представител на американския държавен глава.

Снимки: БГНЕС



Държавният секретар на Съединените щати Антъни Блинкен дойде на посещаване в Израел. Вашингтон ще даде на Тел Авив всичко, от което се нуждае - това е посланието, което американският първи посланик ще насочи. Очаква се да опита да контракти освожбождаването на американски заложници, а на следващия ден да се срещне и с палестинския президент Махмуд Абас.

Хуманитарната рецесия в Газа се задълбочава, откакто шести ден не стопират масираните въздушни удари от страна на израелската войска.

Организация на обединените нации прикани Тел Авив да разреши отварянето на филантропичен кулоар. Вчера спря работа единствената електроцентрала в анклава, най-голямата болница се чака да загуби мощ и на генераторите си до края на деня.

360 хиляди палестинци са вътрешно разселени в дългата едвам 45 км територия. В анклава живеят към 2 млн и 400 хиляди души.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР