Израел и радикалното палестинско движение Хамас обявиха днес сделка, която

...
Израел и радикалното палестинско движение Хамас обявиха днес сделка, която
Коментари Харесай

Какво е известно за сделката между Израел и "Хамас"?

Израел и радикалното палестинско придвижване " Хамас " оповестиха през днешния ден договорка, която ще разреши най-малко 50 заложници и доста палестински пандизчии да бъдат освободени, а жителите на обсадената Газа ще получат 4-дневно помирение след седмици на яростни сражения, разяснява Агенция Франс Прес.

Това е първи дипломатически пробив в спора с посредничеството на Катар благодарение на Египет и Съединени американски щати и има за цел също да обезпечи храна, медикаменти и горива на хванатите в капан 2,4 млн. поданици на Газа.

Израел утвърди договорка с " Хамас "
Сделката ще бъде поетапна и медиаторите се надяват да бъде разширена и удължена.

Катар афишира началото

Катар заяви, че ще разгласи началото на 4-дневната филантропична пауза, по време на която палестински пандизчии ще бъдат освободени в подмяна на 50 от заложниците на ислямистите в Газа.

" Началото на паузата ще бъде оповестена в идващите 24 часа и тя ще търпя четири дни, които може да бъдат удължени ", съобщи катарското Министерство на външните работи.

Примирието може да бъде удължено

Говорителят на външното министерство на Катар Маджед ал Ансари съобщи, че освобождението на заложниците ще бъде в продължение на четирите дни помирение: " Примирието стартира и всеки ден в границите на четирите дни ще бъдат освобождавани заложници…Техният брой ще доближи 50 на четвъртия ден ".

Очакването е след първичните 50 дами и деца заложници ще бъде последвано от освобождение на още и удължение на 4-дневното помирение.

Обхват на договорката

Въпреки че катарските медиатори се надяват договорката да докара до по-трайно преустановяване на огъня, израелски публични лица подчертаха, че имат намерение да възобновят акцията по елиминиране на " Хамас ", когато освобождението на заложници завърши.

В свое мнение израелското държавно управление даде обещание да " продължи войната за завръщане вкъщи на всички заложници, цялостно елиминиране на " Хамас " и да направи по този начин, че да няма повече закани за Израел от Газа ".

Кой ще бъде освободен?

Около 240 души бяха похитени от " Хамас " в изненадващата офанзива на 7 октомври, само че в началото ще бъдат освободени единствено 50.

Всички те са деца или цивилни дами, посочи Катар:

" Няма военнопленници измежду освобождаваните ".

Според почитан източник от Съединени американски щати измежду тях ще са трима жители на Съединени американски щати, в това число 3-годишната Абигейл Мор Айдан.

Увеличаване на помощта

Председателката на Еврокомисията съобщи, че е наредила увеличение на доставките на помощи за Газа след оповестяването на 4-дневната пауза в боевете.

" Европейска комисия ще направи всичко по силите си да употребява тази пауза за филантропични доставки в Газа ".
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР