Израел и Бахрейн са се договорили с посредничеството на Съединените

...
Израел и Бахрейн са се договорили с посредничеството на Съединените
Коментари Харесай

Четвърта арабска държава признава Израел, първи реакции в Близкия Изток

Израел и Бахрейн са се договорили с посредничеството на Съединените щати да открият цялостни дипломатически връзки, разгласи американският президент Доналд Тръмп, представен от международните организации.

" Още един ИСТОРИЧЕСКИ пробив през днешния ден! ", написа в Туитър Тръмп след тристранен телефонен диалог с израелския министър председател Бенямин Нетаняху и краля на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа.

Новината бе доказана от Нетаняху. " Граждани на Израел, разчувствуван съм да ви осведомявам, че довечера ще реализираме ново спокойно съглашение с друга арабска страна, Бахрейн. Това съглашение идва в добавка към историческия мир с Обединените арабски емирства ", съобщи израелският министър председател в официално съобщение.

Тримата водачи разгласиха взаимно изказване в шест абзаца, което удостоверява съглашението. " Това е исторически пробив в поддръжка на мира в Близкия изток ", се акцентира в текста. Тримата водачи показват уговорката на страните си за " заслужено, всеобхватно и трайно решение на израелско-палестинския спор, с цел да може палестинският народ да осъществя своя цялостен капацитет ".

Бахрейн е приел поканата на Тръмп неговият министър на външните работи да участва във вторник на формалното сключване в Белия дом на оповестеното предишния месец съглашение за определяне на дипломатически връзки сред Израел и ОАЕ.

Подобно на Емирствата, Бахрейн се съгласява да възстановява своите дипломатически, търговски и други връзки с Израел, в това число в региона на сигурността.

Споразумението е нова дипломатическа победа за Тръмп, отбелязва Асошиейтед прес. То бе оповестено точно на 19-ата годишнина от атентатите в Съединените щати на 11 септември 2001 година и по-малко от два месеца преди президентските избори в страната на 3 ноември. АП дефинира договорката като опция пред Тръмп да усили поддръжката си измежду произраелски настроените християни евангелисти.

Бахрейн е четвъртата арабска страна, която ще признае Израел, след Египет, Йордания и ОАЕ.

Зетят на Тръмп и негов почитан консултант Джаред Къшнър, който изигра дейна посредническа роля, означи по този мотив, че Израел е постигнал две съглашения с арабски страни за един месец, откакто е сключил мир единствено с две арабски страни за 72 години от своето основаване.

Сделката обаче евентуално ще бъде възприета като следващия крах за палестинците, които направиха несполучлив опит да убедят Арабската лига да осъди всяко нормализиране на връзките на своя страна членка с Израел, до момента в който те не се снабдят с самостоятелна страна. Това бе една от последните карти, държани от палестинците, в миг, когато мирните договаряния остават в задънена улица, отбелязва АП.

ОАЕ приветства съглашението, палестинците
го осъдиха, бахрейнският крал удостовери
нуждата от палестинска страна

Президентът на Съединени американски щати Доналд Тръмп и Обединените арабски емирства приветстваха съглашението за нормализиране на връзките сред Израел и Бахрейн. Палестинците го осъдиха, а бахрейнският крал удостовери нуждата от решение на израелско-палестинския спор на основата на взаимното битие на две страни. Тръмп назова съглашението, реализирано с негово ходатайство, " в действителност исторически ден ", съобщи ДПА.

Страните в близкоизточния спор са " изтощени да се бият ", сподели американският президент в Белия дом. Той уточни, че може да се случат " положителни неща " за палестинците, само че не влезе в детайлности.

Споразумението бе реализирано точно на годишнина от атентатите в Съединени американски щати на 11 септември 2001 година, отбелязва Тръмп и сподели, че за него това е чест.

И други страни би трябвало да възстановяват своите връзки с Израел, съобщи американският президент и загатна за " районна промяна " в Близкия изток.

Обединените арабски емирства поздравиха Израел и Бахрейн за решението им да възстановяват двустранните си връзки, съобщи Ройтерс.

Този ход ще способства за районната непоклатимост и разцвет, изрази убеденост министерството на външните работи на ОАЕ в официално съобщение.

Миналия месец Емирствата станаха третата арабска страна и първата от региона на Персийския залив, нормализирала своите връзки с Израел. Официалното съглашение ще бъде подписано в Белия дом във вторник.

Палестинците осъдиха договорката, съобщи Франс прес.

" Споразумението сред Бахрейн и Израел е удар с нож в гърба на палестинската идея и на палестинския народ ", сподели палестинският министър по обществените въпроси Ахмад Маждалани.

Ислямисткото придвижване Хамас, което управлява линията Газа, осъди съглашението като " експанзия ", нанасяща " тежка щета " на палестинската идея.

Посланикът на Държавата Палестина в Бахрейн бе отзован за съвещания, заяви Ройтерс.

Кралят на Бахрейн Хамад бин Иса Ал Халифа удостовери нуждата от реализиране на обективен и дълготраен мир сред Израел и палестинците на основата на взаимното битие на две страни, заяви формалната осведомителна организация на дребната островна страна в Персийския залив.

Справедливият и дълготраен мир е най-хубавият метод за гарантиране на правата на палестинците, увери неговият консултант Набил ал Хамер.

Египетският президент Абдел Фатах ас Сиси сподели, че прави оценка " значимата стъпка " към установяването на дипломатически връзки сред Израел и Бахрейн.

Споразумението ще помогне за определяне на " непоклатимост и мир в Близкия изток, по метод, който реализира заслужено и непрекъснато споразумяване на палестинския въпрос ", написа Ас Сиси в Туитър.

През 1979 година Египет става първата арабска страна, признала Израел. Петнайсет години по-късно Йордания последва образеца му. Миналия месец ОАЕ оповестиха, че са постигнали историческо съглашение за нормализиране на връзките си с Израел. Днес това направи и Бахрейн.

Иран осъди остро съглашението

Иран осъди остро съглашението за нормализиране на връзките сред Израел и Бахрейн, съобщи Ройтерс.

Хосейн Амир Абдолахиан, специфичен консултант на ръководителя на иранския парламент по интернационалните въпроси и някогашен заместник-министър на външните работи назова договорката огромно изменничество към ислямската идея и палестинците.

" Неблагоразумните водачи на ОАЕ и Бахрейн не трябва да проправят пътя за ционистките проекти. Те би трябвало да научат уроците от историята. Утре ще бъде късно! ", написа в Туитър Абдолахиан. Той предизвести ОАЕ и Бахрейн, че от години не може да се разчита на Съединени американски щати.

Израел счита Иран за главния си зложелател. Сунитските арабски монархии в региона на Персийския залив също гледат враждебно на шиитския режим в Техеран и това е един от факторите, тласнал ги към доближаване с еврейската страна.

По-рано довечера новината бе доказана и приветствана от Нетаняху.

" Граждани на Израел, разчувствуван съм да ви осведомявам, че довечера ще реализираме ново спокойно съглашение с друга арабска страна, Бахрейн. Това съглашение идва в добавка към историческия мир с Обединените арабски емирства ", съобщи израелският министър председател в официално съобщение, представено от Франс прес.

" Това е нова епоха на мир. Мир за мир, стопанска система против стопанска система... Ние доста години инвестирахме в мира и в този момент мирът влага в нас ", сподели още Нетаняху, представен от ТАСС.

Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР