Израел е побеждавал враговете си в миналото, сега ситуацията изглежда

...
Израел е побеждавал враговете си в миналото, сега ситуацията изглежда
Коментари Харесай

Близкият изток: кой си точи зъбите срещу Израел?

Израел е побеждавал враговете си в предишното, в този момент обстановката наподобява по-страшна

През май 2021 година палестински военни групи, в това число Хамас, започнаха да изстрелват ракети по израелска територия от линията Газа. Няколко души бяха убити, над 100 бяха ранени, в няколко града бяха регистрирани опустошения, а летище Бен Гурион в Тел Авив краткотрайно спря полетите.

Никога до тогава израелците не са били подлагани на такива масирани офанзиви. И макар че ракетите, изстреляни от Хамас, бяха несъвършени и множеството от зарядите бяха прихванати от системата за противовъздушна защита Iron Dome, военните имаха време да помислят. Но наподобява не са създали съществени изводи нито в тактическо, нито в стратегическо измерение.

Самолетите направиха серия от бомбардировки и ракетни офанзиви против Газа и според известията на ЦАХАЛ бойците на Хамас са претърпели обилни вреди. Унищожени са 100 километра подземни тунели, в които терористите са се криели от набези. В този миг израелците се успокоиха - те споделят, че врагът е надвит и нищо не ни заплашва в близко бъдеще. Хамас надлежно си направи изводите и стартира систематично да се приготвя за нова война.

Случилото се на 7 октомври дава съображение да се твърди, че Хамас стана доста по-силен. Тактиката му стана по-гъвкава, тактиката му по-разнообразна. Със сигурност финансирането на придвижването също се е подобрило и вследствие на това оръжията са станали по-мощни. Някои специалисти считат, че терористите не са показали всичките си благоприятни условия.

„ Най-вероятно Хамас има прикрит боен капацитет, който може да се наложи да забележим в бъдеще “, сподели Фабиан Хинц, анализатор в Британския интернационален институт за стратегически проучвания, чието мнение е представено от The Washington Post.

Представителите на палестинското придвижване биха могли да се снабдят с технология за основаване на набор от модерни оръжия - от мощни мини до муниции с точно ориентиране. Хинц има вяра, че екстремистите могат да привлекат израелски войски на своя територия и по-късно да подхващат изненадваща офанзива. Хизбула употребява сходни тактики по време на войната си с еврейската страна през 2006 година

Хамас - Харакат ал-Мукавама ал-Исламия, или Ислямското съпротивително придвижване, съществува от 1987 година Това е освен бойна единица, само че и авторитетна партия, която има 74 от 122-те места в Народното събрание на Палестинската автономност. И това не е инцидентно - придвижването се поддържа от болшинството от популацията на линията Газа.

Поради пропагандата на Хамас има напор на бойци измежду младежите. По създание младежите няма какво да вършат, до момента в който Хамас предлага „ работа “, за която се заплаща добре. А тя е до смут елементарна – убийте колкото се може повече евреи. Изгонете останалите и създайте страната Палестина на мястото на Израел. Неравнозначната политика на Израел също налива масло в огъня.

След изтеглянето на ЦАХАЛ от Газа и ликвидирането на еврейските селища, водачите на придвижването поемат курс на подсилване на военната мощност и разчитат на поддръжката на Сирия и Иран. Невъзможно е да се преброи какъв брой пъти бойците са влизали във военни конфликти с израелските войски. Освен това в този момент ЦАХАЛ усети повишената мощ и бройка на съперника. Хамас има към 40 хиляди бойци в редиците си.

Много западноевропейски страни, Израел и Съединени американски щати признават Хамас за терористи. Лидерите на Австралия, Нова Зеландия и някои други страни са на друго мнение, считайки единствено военното крило на придвижването за незаконно.

Много страни, в това число Турция, Китай, Норвегия и Русия, отхвърлят да смятат Хамас за терористично придвижване. Но в това време Москва не поддържа неговите способи. Наскоро съветският президент Владимир Путин сподели, че Израел е бил подложен на невиждана по своята тежест офанзива: „ И, несъмнено, той има право на отбрана, да подсигурява своето спокойно битие “.

Ръководителят на комисията по осведомителна политика на Държавната дума Александър Хинштейн осъди дейностите на Хамас. По-специално той сподели: „ С смут се слагам на мястото на хора, чиито деца или близки бяха взети за заложници или убити, а всичко вътре в мен изстива. Тероризмът има доста лица, само че зад всяко от тях се крие кървава усмивка. Според него всеки, който се пробва да откри някакво пояснение за дейностите на Хамас, „ би трябвало да „ схваща “ по същия метод и Беслан, Норд-Ост и Буденовск “.

Шиитското придвижване Хизбула, което се превежда като „ Партията на Аллах “, се счита за един от най-яростните врагове на еврейската страна. Известно е, че главната задача на Хизбула е осъществяването на терористични офанзиви освен в Израел, само че и в Съединени американски щати и други азиатски и африкански страни. Разбира се, водачите на придвижването се оправдават с патриотични и други благородни планове.

Европейският съюз и Съветът за съдействие в Персийския залив считат ливанското придвижване за терористична организация и съществено се притесняват, че ще придобие известност в техните страни.

Освен това Съединени американски щати и Саудитска Арабия са членове на Центъра за битка с финансирането на тероризма и противодействат на паричния поток, ориентиран към Хизбула и сходни организации. Но в случай че това е правилно, тогава от кое място вземат парите?

В началото на спора сред Израел и Хамас изглеждаше, че Иран е подготвен да употребява военна мощ, изключително откакто неговите водачи заплашиха Израел с всички земни санкции. Това обаче беше всичко. Въпреки войнствената изразителност, персите схващат, че могат да бъдат въвлечени в рискова война освен с еврейската страна, само че и със Съединените щати. Техеран не е подготвен за това.

Преди това водачите на Хизбула обявиха, че се борят против наличието на израелски войски в Южен Ливан. Всъщност те бяха изтеглени оттова още през 2000 година, само че терористите останаха. Освен това те са открили надзор над граничните региони и в този момент нападат израелската територия от север.

„ Вече нямаме потребност от „ опозиция “, сподели преди няколко години Ричард Куюмджиян, представител на партията Християнски ливански сили. – Имаме ливанска войска, имаме сили на Организация на обединените нации на юг. Защо ни е необходим целият боеприпас на Хизбула, който чака конфликт с Израел?

Но Ливан не е в положение да ги изтласка от страната. Хизбула се трансформира в легално придвижване: има представители в Народното събрание и доста поддръжници в страната. Движението ръководи лечебни заведения и финансира разнообразни обществени стратегии.

Разполага с почти 20 000 подготвени бойци, въоръжени с съвременни оръжия, в това число ракетни установки. През 2018 година Центърът за стратегически и интернационалните проучвания назова Хизбула „ най-тежко въоръженият недържавен артист в света “. За Израел това може да е даже по-опасно от Хамас. Особено, в случай че дейностите на двете групи станат консолидирани.

Освен Хамас и Хизбула, Израел може да бъде застрашен и от Фатах - Движението за национално избавление на Палестина, учредено от Ясер Арафат. Нейната преобладаваща секта е Организацията за избавление на Палестина, която управлява територията на Западния бряг. В предишното тя интензивно се бори против Израел, само че през 1988 година изоставя терористичните способи и пет години по-късно подписва Декларацията Осло 1 за палестинското самоуправление.

Сред съдружниците на Хамас и Хизбула са Демократичният фронт за избавление на Палестина и Бригадите на мъчениците от Ал-Акса. Но можем да приказваме за това с известна доза песимизъм. Във военно отношение те са слаби, само че в случай че против Израел стартира необятна терористична битка, тогава и те ще могат да покажат своите „ умения “.

Засега изказванията на недоброжелателите на Израел като цяло не минават по-далеч от думите на поддръжка. Но при положение на внезапна ескалация и разширение на спора може да се случи по този начин, че Израел ще би трябвало да се бие със забележителна част от арабския свят, подкрепян от ислямския свят. Ще оцелее ли в този спор?

Превод: Европейски Съюз

Абонирайте се за новия ни Youtube канал: https://www.youtube.com/@aktualenpogled/videos

Абонирайте се за нашия Ютуб канал: https://www.youtube.com/@user-xp6re1cq8h

и за канала ни в Телеграм: https://t.me/pogled

Влизайте непосредствено в сайта https://www.pogled.info .

Споделяйте в профилите си, с другари, в групите и в страниците. По този метод ще преодолеем рестриктивните мерки, а хората ще могат да доближат до различната позиция за събитията!?
Източник: pogled.info

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР