Изправени пред нестабилен съюзник като САЩ и все по-войнствения Китай,

...
Изправени пред нестабилен съюзник като САЩ и все по-войнствения Китай,
Коментари Харесай

В Австралия дебатират дали да се сдобият с ядрени оръжия

Изправени пред неустойчив съдружник като Съединени американски щати и все по-войнствения Китай, военните стратези на Австралия внимателно дебатират дали страната би трябвало да обмисли да създаде свои нуклеарни оръжия, осведоми Агенция Франс Прес.

Много дълъг интервал въоръжените сили на Австралия имаха релативно дребни терзания. Австралия е съдружник със Съединени американски щати от столетие, което партньорство подсигурява сигурността на континенталната страна, до момента в който износът на запаси за Китай й подсигурява 28 година без икономическа криза.

Но в този момент стълбовете на защита на Австралия са под въпрос поради изолационизма на американския водач Доналд Тръмп и апетитите на китайския президент Си Дзинпин за състезание в района.

Малкълм Дейвис, анализатор във военната сфера, който от дълго време приканва за преосмисляне на защитата на Австралия, предизвестява, че в този момент Австралия е страна на фронтовата линия.

Към момента отговорът на Канбера е внимателен: пробва се да резервира съюза със Съединени американски щати, до момента в който в това време продължава търговията с Китай.

Но Хю Уайт - някогашен консултант на министър председатели и доайен измежду военните анализатори в страната - има вяра, че е време за смяна. Неговата книга " How to Defend Australia " ( " Как да защитим Австралия? " ), оповестена този месец, провокира стихия при дебатирането на един елементарен въпрос: " Какво ще кажем за нуклеарни оръжия? ".

Уайт - професор по стратегически проучвания в Австралийския народен университет - не се афишира за или срещу нуклеарните оръжия, само че акцентира, че повече не може да се заобикаля този въпрос.

Като се базира на " огромните стратегически промени в Азия ", той разяснява, че стратегическата цена да не се имат нуклеарни оръжия в нова Азия може да бъде доста по-висока от в този момент.

Разработването на даже лимитирана тактика за нуклеарно въздържане ще донесе със себе си голяма икономическа, политическа, дипломатическа и обществена цена, защото Австралия ще би трябвало да напусне Договора за неразпространение на нуклеарни оръжия и ще предизвика съседите. Но голямата по територия страна доста мъчно би могла сама да се отбрани с лимитираното си население и с стандартните си оръжия.

Уайт счита, че без стоманените гаранции на Вашингтон, единствено при опасност от нуклеарен удар от страна на Китай може да " ни принуди да капитулираме в стандартна война ".

Дебатът обаче не е произтекъл от нищото.

Уайт разкрива, че от десетилетия австралийските стратези тихомълком разискват въпроса за сдобиване на нуклеарни оръжия и вършат оценки какъв брой време ще им е належащо да разработят оръжия за всеобщо поразяване. Но досега Канбера счита, че цената е прекомерно висока, рисковете дребни и има зад тила си Вашингтон. Тръмп обаче със своя характер може да промени едновековна политика единствено с едно известие в " Туитър ".

Освен това опасността се е изменила.

Исторически документи демонстрират, че анализаторите не са вярвали, че Австралия ще бъде цел по време на сериозна нуклеарна борба сред Съединени американски щати и Съветския съюз. Сега обаче два района в областта на стратегическите ползи на Австралия се трансфораха в геополитически горещи точки - Южнокитайско море и Южния Пасифик.

Критици разказват концепциите на Уайт като нереалистични и ненужни. /news.bg
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР