Изправена пред високи разходи за електроенергия и спиране на доставките

...
Изправена пред високи разходи за електроенергия и спиране на доставките
Коментари Харесай

„Катимерини“: Следващата седмица България ще поиска позволение от ЕС да премахне акцизите върху тока и газа

Изправена пред високи разноски за електрическа енергия и прекъсване на доставките на съветски природен газ, България ще изиска идната седмица Еврокомисията да ѝ разреши да отстрани акцизите върху електрическата енергия и природния газ, с цел да отбрани стопанската система си, съобщи държавното управление, представено от „ Катимерини “ и БНР.

Най-бедната държава-членка на Европейски Съюз покриваше над 90% от потребностите си от газ с импорт на съветската суровина до 27 април, когато „ Газпром “ затвори крана поради отхвърли ѝ да заплати в рубли.

София съумя да обезпечи различни доставки от прилежаща Гърция и към този момент не е понижила доставките за потребителите, само че бизнесът изрази опасения, че цената на всеки различен газ може да скочи от 20% до 30%.

Разходите за електрическа енергия в дребната и отворена стопанска система се повишиха от есента, което накара държавното управление да замрази цените за семействата и да обезпечи обезщетения за бизнеса.

Скокът на цените на силата и храните тласна инфлацията до 12,4% на годишна база през март, най-високото ѝ равнище от юли 2008 година Центристкото държавно управление съобщи, че възнамерява да предложи набор от ограничения за облекчение на инфлационния напън по-късно този месец.

„ Една от ограниченията, които кабинетът ще предприеме идната седмица, е да изиска дерогация от Европейски Съюз за освобождение от акцизи върху електрическата енергия и природния газ “, се споделя в изказване на държавното управление.

Водещите български бизнес организации, обезпокоени от новите скокове на цените за газа, желаеха от държавното управление да откри способи да възобнови договарянията с съветския снабдител „ Газпром “ и да разшири компенсацията поради скока на цените.

Транспортните компании заплашиха с национални митинги, настоявайки държавното управление да понижи на половина митата върху горивата наред с други стъпки, които биха могли да понижат цените на горивата.

София също изиска изключения от плануваното от Европейски Съюз ембарго върху съветския нефт, защото нейният преобладаващ снабдител на горива, рафинерията Лукойл Нефтохим в Бургас, преработва съветски недопечен нефт, само че не ѝ бяха препоръчани отстъпки, сподели източник от Европейски Съюз.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР