Изправена пред жестоката конкуренция на Китай, САЩ и дори на

...
Изправена пред жестоката конкуренция на Китай, САЩ и дори на
Коментари Харесай

Отведи ме на Луната: Германия иска парче от доходоносния космически пазар

Изправена пред жестоката конкуренция на Китай, Съединени американски щати и даже на дребния Люксембург, Германия бърза да изготви нови закони и да притегли вложения, с цел да си обезпечи парче от нововъзникващия галактически пазар, който би могъл да доближи 1 трилион $ годишно до 40-те години на века.

Усилията Германия да получи по-голяма роля в Космоса идват на фона на устрема на европейски, азиатски и американски компании да разчертаят границите в един интензивно разрастващ се сегмент, който дава обещание контракти за всичко - от изследвания до рандеман на потребни изкопаеми и галактически запаси. Компаниите евентуално ще имат изгода от всяко бъдещо нарастване на разноските в Германия, в това число Airbus, който е съсобственик на производителя на европейските галактически ракети Ariane, както и компанията от Бремен OHB.

Новият закон ще ограничи финансовите и законовите отговорности на частните компании при произшествия в орбита, ще дефинира стандарти за галактически интервенции и ще предложи тласъци за нови планове, уточни пред " Ройтерс " немското икономическо министерство.

Томас Ярцомбек, който дава отговор за аерокосмическите въпроси към министерството, може да внесе законите в Народното събрание по-късно тази година. Стъпката се прави в миг, когато фирмите и секторните асоциации упорстват немските управляващи да основат регулаторна рамка за доходоносния нов пазар, с цел да насърчат частните вложения.

Бием паника, че Германия и Европа изостават в Космоса по отношение на Китай и Съединени американски щати, уточни пред " Ройтерс " Дирк Хоке, шефът, отговарящ за защитата и Космоса във френско-германската аерокосмическа група Airbus. " Намираме се в извънредно значим миг да подсигуряваме, че оставаме в челните редици ", добави той.

Германия е моторът на европейската стопанска система и четвъртата по величина стопанска система в света. Страната обаче се подрежда на седмо място по бюджет за галактическа активност през 2018 година с 1.1 милиарда $, което е малко над половината сума, заделяна от Франция, съгласно предварителните данни на парижката компания за изследвания Euroconsult. Сумата, като се изключат вноските по паневропейските стратегии, е напълно дребна по отношение на заделяната от Съединени американски щати, които към този момент са водят по бюджет за тази сфера с близо 40 милиарда $.

По подигравка на ориста американските галактически упоритости могат да предложат избавление. Хоке сподели, че новата лунна стратегия Gateway, подкрепяна от американската галактическа организация НАСА, е предложила опция на Германия и други в Европа да се стремят към основна роля на пазара. Според мен е извънредно значимо, че участваме като равноправни сътрудници и това ни ентусиазира да създаваме и построяваме технологии за такава станция, добави той.

Програмата планува проектирането и създаването на дребен галактически транспортен съд, който ще кръжи към Луната и ще служи като краткотраен дом на космонавтите и като база за работа на лунната повърхнина, а по-късно и за задачи до Марс. НАСА искаше да завърши построяването на Gateway до 2026 година, само че Вашингтон в този момент се стреми да изпрати още веднъж хора на Луната до 2024 година, което може да форсира графика.

Още преди този момент Германия се сблъсква с приключване на мозъци, защото фирмите по света търсят способи по какъв начин да извлекат потребни изкопаеми от метеоритите и вода от Луната през идващото десетилетие. Някои компании към този момент обмислят да се реалокират в Люксембург, който зае водеща позиция в бранша в Европа, като одобри закони да ограничение на отговорностите и облекчение на рестрикциите в добива на потребни изкопаеми. Освен това сътвори капиталов фонд за планове на стойност 100 милиона евро (112 милиона долара).

" Това е международен пазар. Имаме си клиенти и ще ги запазим, даже в случай че би трябвало да управляваме компанията от друго място ", сподели Валтер Балхаймер, основен изпълнителен шеф на немския стартъп за дребни спътници Orbital Systems, чиято централа е в Берлин. " Германия е изпреварена от дълго време, разяснява той. Но не е прекомерно късно, в случай че са задоволително смели и одобряват ясна политика за Космоса (...) тогава към момента ще можем да си вземем парчето от тортата, което би трябвало да имаме като водещ експортьор ", добави Балхаймер.

Двама други ръководители на дребни галактически компании споделиха пред " Ройтерс ", че обмислят да изоставен страната.

Базов закон за Космоса

Германия обаче не бездейства. Отговарящият за галактическите въпроси в немското икономическо министерство Ярцомбек работи с асоциации от бранша, компании и други специалисти, с цел да бъдат направени галактическите закони, които възнамерява да внесе в Народното събрание след септември.

" Стремим се към един стилен, главен закон, който е отворен към бъдещето ", сподели представител на Ярцомбек и на министерството на стопанската система. " Националният закон за Космоса би трябвало да бъде концентриран на първо място върху тласъци и да даде опция на немската галактическа промишленост да играе по-голяма роля в протичащото се в международен мащаб ", добави тя.

Берлин също по този начин упорства Организация на обединените нации да дефинира стандарти за добива на потребни изкопаеми на Луната, метеоритите и другите обекти в Космоса. Съединени американски щати одобриха през 2015 година закон, който предизвиква частните компании да развиват минна активност оттатък Земята, а също по този начин дава на компаниите си правото да претендират за ресурсите, които един ден биха могли да добиват от небесни тела.

Ярцомбек оказа помощ да бъдат обезпечени още 269 милиона евро в плануваното финансиране за Европейската галактическа организация (ЕКА) за интервала 2020-2023 година. Не се чака обаче общото немско финансиране за галактически планове, включващо националните стратегии и стратегиите на ЕКА, да се увеличи през този интервал. За 2019 година то е понижено до 1.57 милиарда евро.

ЕКА, която има 18 членове, дава отговор за съдействието в галактическите изследвания, само че обособените страни имат свои изследвания и ползи, финансирани отвън бюджета на ЕКА.

Матиас Вахтер, аерокосмически специалист към Федерацията на немската промишленост, сподели, че напредъкът в галактическия бранш е от решаващо значение за бъдещите технологии като безпилотните коли. " Германия изостава ", добави той.

Плановете за разноски ще би трябвало да преодолеят възходящия бюджетен напън и икономическото закъснение. Германия регистрира стопански напредък към този момент 10 години, само че предходната година се размина на косъм с рецесията. Високопоставени представители на Deutsche Bank, Munich Re и други компании се срещнаха в Берлин предишния месец, с цел да потърсят способи за финансиране и обезпечаване на нови галактически планове.

Един от проблемите е консервативният метод на Германия в вложението и финансирането, когато бизнесмените търсят капитал, разяснява Себастиан Щраубе, основен изпълнителен шеф на компанията Interstellar Ventures.

Щраубе прави капиталов фонд на стойност 100 милиона евро, който ще финансира планове. Той работи и с компании като железопътния оператор Deutsche Bahn, с цел да ги насърчи да поддържат нови компании, които вършат приложения, като се възползват от по-големия достъп до Космоса посредством спътници в ниска околоземна орбита.

Битката SpaceX

Марко Фукс, основен изпълнителен шеф на OHB, сподели, че Германия се нуждае от по-голямо нарастване на националното галактическо финансиране, с цел да покрива разноските за реформаторски разработки на фона на все по-голямата конкуренция в света.

Компанията извърши с Китай комерсиална задача, която бе с частно финансиране, за извеждане в орбита към Луната през 2014 година, а тази година работи с Israel Aerospace Industries, с цел да предложи търговски доставки на товари до повърхността на Луната за ЕКА.

OHB е основен състезател в борбата сред новата европейска ракета-носител Ariane 6 и Falcon 9 на компанията на Илон Мъск SpaceX за стартирането на първия от двата нови шпионски спътника на OHB, наименуван Георг, за немската работа за външно разузнаване през 2022 година. Договорът, който е на стойност десетки милиони долари, притегля политическото внимание, откакто SpaceX и Ariane си размениха нападки за достъпа надлежно до европейския и американския пазар, което може да е предвещание за трансатлантически търговски спор през идните години.

OHB и немското държавно управление се чака да изберат спечелилия до края на 2020 година, като Фукс сподели, че решението ще се основава на доста фактори, в това число пусковите дати и наличния бюджет. " В последна сметка постоянно е въпрос на цена или на политическо решение ", добави той.
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР