Изпотрошени витрини и опустошени магазини, горящи коли и контейнери за

...
Изпотрошени витрини и опустошени магазини, горящи коли и контейнери за
Коментари Харесай

Гняв по улиците на Франция: над 200 арестувани в Париж

Изпотрошени витрини и опустошени магазини, горящи коли и контейнери за отпадък, конфликти сред стачкуващи и полиция, която е употребила сълзотворен газ и водни струи за разпръсване на ядосаното голям брой: французите се надигнаха против непопулярната пенсионна промяна, наложена през вчерашния ден от президента Еманюел Макрон. Масови митинги имаше да вземем за пример в Нант, Рен, Лил, Гренобъл, Лион и Марсилия

В столицата Париж хиляди се събраха пред постройката на Народното събрание, а на площад „ Конкорд " гневни стачкуващи подпалиха дървени палети. Арестуваните са 217 души, оповестиха от полицията. Краят на митингите не се вижда: през вчерашния ден синдикатите оповестиха, че ще продължат стачките. От няколко седмици във Франция стачки нарушават естествения трафик на въздушния и железопътния превоз - има анулирани полети и анулирани влакове, а по улиците на огромните градове порастват планините от неприбран отпадък.

Внасят избор на съмнение

Споровете не престават и на терена на политиката: през днешния ден се чака опозицията да внесе в Народното събрание искане за избор на съмнение на държавното управление. Левите и десните националисти също оповестиха, че ще внесат сходни искове. Те могат да бъдат гласувани още през идващите няколко дни, само че е малко евентуално държавното управление да падне вследствие на тези вотове. Лидерът на „ Републиканците " Ерик Сиоти към този момент разгласи, че неговата секта няма да поддържа вота на съмнение. Не е ясно обаче дали депутатите ще се съобразят с тази позиция.

Вчера лагерът на президента Еманюел Макрон се базира на специфичен член от Конституцията, който разрешава приемането на закон и без утвърждението на Народното събрание, с цел да наложи противоречивата промяна.

Пенсионната възраст се подвига на 64 години

С промяната се подвига минималната възраст за пенсиониране от 62 на 64 години. Освен това минималната пенсия би трябвало да се увеличи до 1200 евро на месец.

Франция е една от развитите страни с най-ниска възраст за пенсиониране. Страната отделя повече спрямо доста други страни за пенсии, като през 2021 година средствата се равняват на 13,8 % от брутния вътрешен артикул (БВП) на страната, осведоми онлайн порталът statista.com.

Източник: dw.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР