Използвайки определението мода в глобален аспект, неминуемо в съзнанието ни

...
Използвайки определението мода в глобален аспект, неминуемо в съзнанието ни
Коментари Харесай

Роберто Кавали - бащата на крещящата секси мода

Използвайки определението " мода " в световен аспект , неизбежно в съзнанието ни изисква и името на Роберто Кавали . Същият този провокативен, сетивен и грабващ окото създател на стилния подиум , който, оставяйки ни натъжени, само че и признателни поради цялото завещание, което ни завеща.

Когато италианската мода покори дефинитивно върховете в края на 20-ти век, тя се раздели на две школи - чувствена, мека като контур и допиране и смела, онази, която безусловно крещи от полов подтекст и е радваща сетивата и обилна. Първият и дългогодишен началник на това " секси " учебно заведение бе точно Роберто Кавали.

- RobertoCavalliSS19 adv. campaign. Vivid, intense, confident. A poignant physicality.
Model: and Luka Isaac
Photographed by: Mert Alas and Marcus Piggott
— Roberto Cavalli (@Roberto_Cavalli)
Вероятно за мнозина бе шокиращо по какъв начин той използваше скотски кожи, доста тъкани с подчертани щампи, ренесансови и барокови брокати или елементи от естествената ни заобикаляща среда в моделите си. Естетиката му бе пъклен смела, даже безусловно на ръба, определяна и като улично облекло, само че все пак бързо си завоюва милиони почитатели.

Сред най-култовите и определящи го цитати е " Наистина не разбирам минимализма. Толкова е учтиво и скучно. Ако не желаете никой да ви вижда, би трябвало да си останете у дома и да си отглеждате зеленчуците ".
 Роберто Кавали
Славата и империята му набираха скорост неимоверно бързо, разраствайки се в международен мащаб освен посредством облеклата, само че и посредством обувки, аксесоари за дами, мъже и деца, та и до домашен артикули, парфюми, кредитни карти и даже кафенета . Публична загадка е, че в родната му Флоренция той бе собственик на извънредното Caffè Giacosa. Обожаваше случките и приключенията и постоянно обичаше да покорява вълните на Средиземно море с лилавата си яхта, типично за сърцето му, определял нееднократно самичък като " космполитно ".

Въпреки, че бе жител на света обаче, в никакъв случай не спря да обича родната Флоренция. Майка му Марчела е щерка на художник, а татко му, Джорджо, минен инженер, убит още през 1994 година дружно с още 91 други цивилни от немски бойци като възмездие за партизанско нахлуване.
 Роберто Кавали
Детството му е тежко. Роберто е прочувствено момче и даже постоянно заеква. По това време към момента няма нужното самочувствие. Учи в Istituto d’Arte във Флоренция (1957-60), само че в никакъв случай не се явява на последния си изпит. По това време към този момент печели пари, ориентирайки се към кариерата, която го трансформира в това име, което всички през днешния ден познаваме .

Рисуваните рокли на майка му (шивачка) го въодушевяват и той пътува доста, с цел да изследва по какъв начин може да създаде концепциите й. По-късно признава: " Моята фантазия, може би поради фамилията ми, несъмнено, беше да бъда художник. В един миг избрах посоката на текстила, от текстила прекосих към модата ". В Комо се ориентира към няколко първокласни текстилни компании и стартира да печата подготвени за носене пуловери за Мariuccia Mandelli от Krizia, където явно споделят фантазията му за потребление на кожи от диви животни в модата .
 Роберто Кавали
Успехът го препраща към още по-известна компания, Hermes и напълно скоро Роберто има свое лично фешън студио, чиновници, жадуваното от детството Ферари и задоволително пари, с цел да впечатли задоволително бащата на приятелката си Силванела Джанони, с цел да й изиска ръката. Двамата се женят през 1964 година и имат две деца до развода им 10 години по-късно.

Роберто обаче в никакъв случай не е обичал да стои на едно място . Той цени развиването, провокацията, новаторството. Често повтаря " Непрекъснато обичам да диря повода, поради която живея ". През 1969 година на празненство загатва на дизайнера на обувки Марио Валентино, че може да печата върху кожа. Заинтригуван, последният желае проба и Кавали създава техника благодарение на еластична ръкавица . Излага дрехи с ексцентричната визия на парижкото " Прет-а-Порте " през 1970 година и несъмнено съумява да притегли вниманието. Така и обаче всеобщата аудитория не се престрашава задоволително, с цел да ги купи.
 Роберто Кавали
Това, което обаче съумява да " продаде ", е идващото му ентусиазъм. И то бе не просто самоуверено, а пъклен самоуверено. Поръчва резервоар с износени мръсни дънки от затвор в Щатите, изпира ги, изрязва и закърпва с кожа и щампован текстил за сбирка, показана в двореца Pitti през 1972 година Невероятно е, само че в действителност тези странни модели в бохо-хипи-рок-чик изискан пъклен се харесват от богатата клиентела .

Скоро Кавали отваря първия си бутик в Сен Тропе , където модата му се разраства. Междувременно си харесва " Мис Австрия " на състезанието " Мис Вселена " през 1977 година и си споделя: " Искам я за себе си ". През 1980 година двамата се женят и тя става както негов модел, по този начин и бизнес управител и майка на трите му деца Робърт, Рейчъл и Даниеле (развеждат се през 2010 г.)

През 80-те Роберто самоуверено отстоява себе си и възгледите си във време, в което светът на модата се пробва да смекчи трендовете и открития съблазън. Презира " минимализма " и не се отхвърля, даже и когато бизнесът му стартира очевидно да търпи декаданс. Генерира нови хрумвания, прибавя ликра към денима и основава нови еластични дънки. От тях е прословутият чифт, носен от Наоми Кембъл с щампата на змия.

Вероятно единственото друго име в сектора, което значително припокриваше разбиранията си с неговите, бе Джани Версаче. Последният обаче обичаше да престъпва границите и постоянно го правеше. Ако за дизайните му можеше да се каже, че носят лудостта на римски император, то за работата на Кавали бе надалеч по-типично " леопардите и тигрите " да са за гушкане, не за гладиаторски борби.

. is the new face of the SS15 campaign shot by Francesco Carrozzini in LA
— Roberto Cavalli (@Roberto_Cavalli)
И още преди гибелта на Джани през 1997 година, Роберто още веднъж бе във напредък. Търсен бе от редица звезди на върха на славата - Дженифър Лопес, Бионсе, Кристина Агилера, та даже и да сътвори именитата щампа на жирафска кожа, носена от Кари Брадшоу в " Сексът и градът ". Отворен бе към латинокултурата, към облекла, създаващи въодушевление, към такива, символизиращи триумфа. Стана и първият италиански дизайнер, основал сбирка за H&M (разпродадена през 2007).

През 2014 година компанията му затвори, с цел да бъде още веднъж обновена с дребен принос от самия него и да бъде продадена. Най-мрачните дни пред Роберто идват при започване на 21 век и по-конкретно, през 2002 година, когато данъчна полиция инспектира тузарската му къща и имение отвън Флоренция, включително и обичания му виолетов хеликоптер .

Обвинен е в укриване на налози (декларирал е парцелите като работни пространства, а не като дом). Намерен е за отговорен и наказан на 14 месеца затвор, само че по-късно съд на висша инстанция анулира присъдат а. Кавали най-накрая е по-смирен.

Breathtaking wearing a pleated gown on
— Roberto Cavalli (@Roberto_Cavalli)
През 2023 година новата му партньорка Сандра Нилсон му ражда наследник, Джорджо, само че няма доста време да му се порадва. Умира на 12 април тази година на 83-годишна възраст след влошено заболяване. След него обаче остава цялото му фешън завещание и загатна за оня талантлив създател, увековечен като виртуоз в света на модата. Име, което надали в миналото ще бъде забравено... 

Не пропускайте най-важните вести - последвайте ни в 
Източник: vesti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР