Използват го да слушат музика, да гледат видеа или да

...
Използват го да слушат музика, да гледат видеа или да
Коментари Харесай

Изследване разкри какво правят децата със смартфоните си

Използват го да слушат музика, да гледат видеа или да пишат в мрежата: от ден на ден деца и от все по-ранна възраст протягат ръка към смарт телефона. Днес даже към този момент и 6-годишните умеят да боравят с устройството, сочи проучване.

Няма потребност да насочваме взор в далечното минало, с цел да установим какъв брой бързо се трансформира делникът на децата в Германия. Достатъчно е да разгледаме статистиките от последните пет години. А в тях незабавно се набива на очи следното: от ден на ден деца употребяват през свободното си време смарт телефон. Ако през 2014 единствено 1/5 от децата на възраст сред 6 и 7 години са употребявали мобилен телефон, през 2019-а делът им е повишен до 54 %.

При по-големите деца смарт телефонът е неразделна част от живота им - през днешния ден 75% от десетгодишните в Германия имат личен телефон. В тази възрастова група е регистрирано нарастване от 55% по отношение на 2014 година. Това излиза наяве от настоящо проучване, извършено по поръчка на Федералното съдружие за осведомителни технологии и телекомуникации "Битком ".

"Таблетите и смарт телефоните към този момент са неразделна част от всекидневието на децата и младежите ", споделя президентът на "Битком " Ахим Берг. Поради тази причина е значимо децата овреме да се научат да боравят умело с тези устройства и да сърфират безвредно в интернет, акцентира специалистът. "Децата имат право да бъдат част от цифровия свят. Родителите им обаче би трябвало да ги съпровождат доста деликатно по този път ", споделя още той.

Повече от половината участници в допитването са признали, че не могат да си показват живота без смарт телефон. А 65% са показали, че в избрани обстановки родителите им постановат възбрана за потреблението на смарт телефони у дома.

Но какво тъкмо вършат децата със смарт телефона? Телефонните диалози, за които в действителност преди време е бил фиктивен телефонът, не са главното им занятие. 88% от децата на възраст сред 10 и 18 години употребяват смарт телефона най-много за слушане на музика. Почти толкоз деца (87%) го употребяват за гледане на видеа в разнообразни платформи. Със смарт телефона телефонират 84% от децата. А близо 75% го употребяват, с цел да си вършат фотоси или видеа, а 61% са дейни и в обществените мрежи. И още една забавна цифра: 56% го употребяват като будилник.

Децата сред 10 и 11 години употребяват най-много приложението TikTok, а децата над 12 години избират Instagram и Snapchat. Фейсбук се употребява най-много от младежите над 16 години, а Whatsapp от всички възрастови групи.

72% от младежите сред 16 и 18 години показват, че употребяват смарт телефона за образователни цели. Мобилните телефони и компютрите обаче съвсем не са интегрирани в учебното образование и това е неточност, твърди президентът на "Битком ". "Абсолютно неправилно е в часовете в учебно заведение да се не разрешава използването на устройство, което учениците употребяват всекидневно и с помощта на което получават информация по най-различни тематики. Смартфоните би трябвало да се употребяват интензивно, а децата да бъдат подготвени по какъв начин да боравят вярно с тях ", споделя Ахим Берг.

Въпреки че в учебно заведение се приказва към момента прекомерно малко по тематиката, децата в Германия са доста по-внимателни в интернет, в сравнение с преди 10 години. Днес две трети от децата сред 10 и 18 години споделят, че внимават каква персонална информация споделят в интернет. 40% показват, че са преживявали и неприятни обстановки в мрежата. Така да вземем за пример 14% от децата над 10 години са ставали жертва на онлайн мобинг или обиди. "Задача на родителите е да осведомят децата си за заплахите в интернет ", споделя Ахим Берг.
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР