Използването на технологията за лицево разпознаване от полицейските сили в

...
Използването на технологията за лицево разпознаване от полицейските сили в
Коментари Харесай

Пиксели на недоверие: Защо полицията на Острова сканира лицата на граждани

Използването на технологията за лицево различаване от полицейските сили в Англия и Уелс зачестява, макар възходящата угриженост от някои жители и политици по отношение на неприкосновеността на персоналния живот и правата на индивида, написа Wired.

Тенденцията разтревожи групите за цивилен свободи, специалистите и някои законодатели, които приканват за възбрана на потреблението на технологията на публични места.

В началото на октомври, консервативното държавно управление подреди на полицията да удвои броя на лицата, които да бъдат търсени в базата данни, което може да докара до инспекцията на 45 милиона паспортни фотоси, оповестява Wired.

Едновременно с това разнообразни районни полицейски сили, оповестяват че опитват със системи за различаване на лица в действително време на публични места.

В Англия и Уелс правоприлагащите органи могат да употребяват два съществени типа технологии, ползващи изкуствен интелект, за различаване на лица: системи за различаване на лица в действително време (LFR) и ретроспективно различаване на лица (RFR). Системите, които включват камери, инсталирани на полицейските коли, сканират лицата на преминаващите хора и ги съпоставят със " лист за наблюдаване " на лица, търсени от управляващите, написа The Guardian.

Защитниците на гражданските свободи настояват, че потреблението на лицево различаване нарушава спокойствието на персоналния живот и човешките права.

" В демократичния свят сега сме изключение ", споделя пред Wired Мадлин Стоун, старши чиновник в Big Brother Watch, организация, ориентирана към отбраната на персоналните данни, която приканва за възбрана на разпознаването на лица в действително време.

В случая с LFR се оповестява, че тази година столичната полиция на Англия е снимала към 247 764 лица, в това число по време на събития като коронацията на краля, както и футболен мач сред Арсенал и Тотнъм.

От тези срещи системата генерира 18 евентуални съвпадения с лица от листата за наблюдаване, което води до 12 ареста. Полицията на Южен Уелс употребява LFR девет пъти за годината, като е сканирала към 705 290 лица и прави два ареста, рапортува Wired.

Предложеното зачестяване на използването на технологията за различаване не се приема леко от деятели за цивилен свободи, които го преглеждат като " Оруелски призрачен сън " и " жестоко нарушаване на английските правила за отбрана на персоналната информация ".

В отговор на тези опасения междупартийна група от 65 депутати приканва за " неотложно прекъсване " на потреблението на технологията за различаване на лица в действително време от полицията, оповестява The Guardian.

Бившият министър по въпросите на Брекзит Дейвид Дейвис, водачът на либералдемократите сър Ед Дейви, депутатът от Зелената партия Каролин Лукас и някогашният основен прокурор на лейбъристите Шами Чакрабарти, показват обществено поддръжка за прекъсване на внедряването на технологията.

Дейвис декларира в X: " Разпознаването на лица онлайн в никакъв случай не е получавало категорично утвърждение от Народното събрание. Това е инструмент за всеобщо наблюдаване без съмнения, който няма място във Англия. "

Въпреки това, органите на реда настояват, че методите за наблюдаване с изкуствен интелект, като да вземем за пример разпознаването на лица, могат да оказват помощ на полицията да разпознава тъкмо търсените за тежки закононарушения, както и да помогне за намирането на изчезнали хора, написа The Guardian.
Източник: profit.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР