Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови

...
Използването на климатик в жегата е неизбежно, но тези битови
Коментари Харесай

Пулмолог изброи болестите, причинявани от климатиците

Използването на климатик в жегата е неизбежно, само че тези битови уреди могат да станат причина за доста неприятности със здравето. Медиците предлагат климатиците да се употребяват с нараснало внимание, спазвайки избрани правила и следейки непрекъснато за чистотата им. Пренебрегването на тези рекомендации може да навреди на здравето ви.

Според медиците, въпреки климатиците да оказват помощ на хората да претърпяват по-леко жегите (преди всичко това са страдащите от сърдечно-съдови заболявания), то тяхното потребление е обвързвано с ред други заболявания.

Експертът пулмолог Олга Парфьонова изяснява, че този риск поражда поради високата разлика сред температурата на открито и в помещението, охлаждано от климатик.

„ Работещите климатици предизвикат летен гърмеж от такива болести като остри пневмонии, синузити, тонзилити и цистити ”, споделя лекарката.

Осет това разликата в температурата води до появяването и на херпес от настинка на устните. Друга заплаха от ориентирания поток студен въздух са неподходящите процеси, свързани с неврологични нарушавания, остри мускулни конвулсии, поради които се появяват ограничавания в подвижността и болки.

Много рискови са климатиците в публичните здания. Недобре проектирани или неприятно поддържани системи за вентилация в огромните офис здания и търговски центрове може да станат причина за заразяване с Legionella pneumophila, предизвикваща така наречен „ болест на легионерите ”, смъртността при която доближава 20%. Заразяването става при вдишването на водните пари, изпускани от климатика. Особено чувствителни към нездравословната бактерия са възрастните хора.

Специалистите припомнят, че климатиците изискват постоянно обслужване и разчистване на въздушните филтри. При домашните системи е значимо и човек да не се намира дълготрайно време директно под потока студен въздух.

„ Не бива да се позволява изстудяване на помещението по-малко от 18 градуса. Най-добре е да включите климатика и да излезете на открито, до момента в който то се охлади. После влезте и изключете климатика. Когато помещението се нагрее още веднъж – повторете процедурата ”, поучава доктор Парфьонова.

Източник: diana.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР