Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата.

...
Използвали ли сте камфора като средство за лечение? Идва зимата.
Коментари Харесай

Камфорово масло - против възпаления и за профилактика в грипния сезон

Използвали ли сте камфора като средство за лекуване? Идва зимата. Затова е добре да научим повече за това вълшебно растение, което още през 13 век е било извънредно ценено от китайците като мирис, лекарство и балсамираща течност. Маслото му е употребявано от античните перси за отбрана против чумата, до момента в който китайците са употребявали и самия дървен материал за градеж на храмове и кораби. В наши дни за ароматерапия се използва единствено белият камфор, който има чист и пресен мирис.

70% от международния рандеман на камфор се падат на Тайван, следван от Китай и Япония. Камфоровото дърво (Cinnamomum Camphora) е извънредно голямо- доближава до 35 м височина. Всичките му елементи съдържат етерично масло – корените 8%, дървесината към 4%, клоните до 2%, листата към 1,8%. Има три типа камфор – бял, жълт и кафяв. Жълтият и кафявият са извънредно рискови и неизползваеми, тъй като са считани за канцерогенни.

Камфоровото масло е доста мощно, заради което би трябвало да се използва с нараснало внимание и само външно. Предозирането с него може да докара до повръщане и гърчове. Ако обаче знаем по какъв начин да го използваме, то може да ни бъде доста добър съдружник в профилактиката на не едно и две болести. Отличава се със пресен мирис, напомнящ този на евкалипт, само че по-мек от него.

Благодарение на богатия си състав камфоровото масло демонстрира обезболяващо, очистващо, противовъзпалително, антисептично, подмладяващо и ранно заздравяващо деяние.

Камфоровото масло е изключително известно в козметиката за лекуване на акне, пъпки и други кожни обриви. Това му деяние се дължи на съществуването на кетон терпентин, който се характеризира с успокояващия си резултат върху нервната система и възпалената кожа.

Веществата камфен и цинеол пък подтикват растежа на нови кафези на епидермиса, оказват помощ при слънчеви изгаряния, както и понижават бръчките.

Небезизвестният сафрол има противовъзпалителни и антибактериални свойства.

Сред останалите субстанции е бизаболол - има свойството да усъвършенства тена, премахвайки неприятните зачервявания и пигментацията.

В студените зимни месеци камфорът е отличен съдружник в битката с хремата и кашлицата - подтиква отделянето на храчки. Πpи тepaпиятa c пapи ĸaмфopoвoтo мacлo ce изпoлзвa зa пpoчиcтвaнe нa бeлитe дpoбoвe и зacилвaнe нa ĸpъвooбpъщeниeтo. Πapитe oт мacлoтo ce изпoлзвaт и зa възcтaнoвявaнe cлeд бoлeдyвaнe.

Срещу болки в ушите камфорът може да се употребява под формата на лосион, поставян в региона на болното ухо. Вътре в него обаче не би трябвало да се капе масло.

Много оказва помощ разтриването с подгрято масло, след което се увивате с топло одеяло и се будите съвсем изцяло оздравели. Ефектът е в действителност впечатляващ.

Използва се още в лечението на астма, бронхити, подагра, епилепсия, ревматизъм, артрити, мускулни възпаления.

При мазна и чуплива коса, а също и при косопад, се предлага прибавянето на няколко капки камфор в маски за коса и шампоани.

В парни лечения за лечение на душевен болести като бодърствуване, незаинтересованост и меланхолия, камфорът също дава доста добър резултат.

В аптеките камфоровото масло може да се купи под формата на мас, маслен и спиртен разтвор. Цената му не е висока. Съчетава се изключително добре с етеричните масла от босилек, лайка, лимон, лавандула и маточина.
Източник: hera.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР