Изплатени са парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички

...
Изплатени са парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички
Коментари Харесай

Иде ли край на сагата бежанци в хотели? Отговаря министър

Изплатени са парите на всички хотелиери, приютили украински бежанци. Всички са получили средствата, които трябваше да получат. Нямаше закъснение, работим по графика, който сме декларирали, сподели в изявление за Българска национална телевизия министърът на туризма Христо Проданов. Той съобщи, че ще упорства след 31 май тази стратегия да завърши.

Проданов повтори, че от 1 до 5 март се кандидатства в системата СУНИ за интервала от началото на войната до 31 март. От 1 до 5 май се кандидатства за интервала от 1 до 31 април, а от 1 до 5 юни ще се кандидатства за периода до края на май. След това е належащо към 10 дни информацията да бъде тествана, след което ще бъде изплатено дължимото.

Проданов съобщи, че е нужна инспекция, с цел да няма повтаряне. Около 25 000 лица би трябвало да бъдат тествани и съпоставени с гранична полиция, Национална агенция за приходите, Агенция за бежанците, с цел да не се получи по този начин, че страната би трябвало да заплаща за едно лице няколко пъти. Проверява се и дали даденото лице не е почнало работа, тъй като то излиза към този момент на свободния пазар.

Министърът на туризма разкри, че към 3000 са случаите, в които едно лице попада в регистрациите на два хотела по едно и също време. Те са се записали във втори хотел, без да прекъсват регистрацията в първия. Според Проданов администрацията е работила непрекъснато, с цел да извърши обещаното.

Всички хотелиери ще си получат парите, даде обещание Проданов и предизвести, че системата не може да бъде излъгана.

Хотелиерите са на ръба, тъй като не могат да се разплащат с доставчиците, да заплащат битови сметки и да се разплащат с личния състав. Те не знаят какво ще вършат с бежанците след 31 май. Но Проданов съобщи, че ще упорства след 31 май тази стратегия да завърши.

" По простата причина, че ние проявихме човечност към тези хора, които бягат от война, помогнахме, настаняваме ги, три месеца се грижим за тях. След което е належащо тези хора към този момент да излязат на пазара на труда, да си намерят квартира, да заплащат наем, да живеят по този начин, както живеят всички останали хора. Проявихме взаимност и поддръжка в първите три месеца, след което би трябвало да стартират да живеят и работят, както всички останали ", сподели министърът на туризма.

Заяви още, че страната ще спомага за специфични групи за децата, с цел да има къде да бъдат оставени, до момента в който родителите им работят. От диалозите с 6000 души 90% желаят незабавно да стартират работа, най-вече в бранш хотелиерство и ресторантьорство, сподели Проданов.

Тези 25 000 души, за които страната заплаща, са извънредно нуждаещи се. В България има още 60 000 украинци, някои от които са с огромни благоприятни условия - със скъпи коли, вършат бизнес, купуват парцели и те основават неверно усещане и отрицателен имидж, сподели още той.

По думите му за първия интервал страната е изплатила 11 млн. и 100 000 на хотелиерите за бежанците, само че сумата няма да надвиши 50 млн. до края на интервала. България кандидатства пред Европейски Съюз, с цел да възвърне парите в бюджета, посочи Проданов.

Министърът на туризма предвижда още, че сезонът тази година ще бъде по-успешен от миналогодишния.
Източник: standartnews.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР