Изпитах срам. И гняв. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще

...
Изпитах срам. И гняв. Още утре, ако Йорданка пожелае, ще
Коментари Харесай

Общинско жилище приютява прокудената от село заради работата си в COVID отделение санитарка |

Изпитах позор. И яд. Още на следващия ден, в случай че Йорданка пожелае, ще бъде настанена в оборотно жилище от общинския фонд.

Така реагира кметът на Бургас Димитър Николов нощес на потресаващата реакция на хора от бургаското село Равнец против санитарка, която работи в Коронавирус отделението на университетската болница в регионалния град. Тя бе прокудена от вкъщи си, тъй като " три майки и две баби " - както се показва щерка ѝ Пенка - я считали за рискова. Внучките, първокласнички, ѝ също не са мечтани в учебно заведение.

" Майко, недей идва. Забранено е ти да се прибираш. Бях целодневна, 12 часа. Отидох на плажа, под моста да дремя - плаче Йорданка пред , която през вчерашния ден описа за случая. - Защо ми не разрешават да се прибирам? Каква ми е виновността? Че съм решила да оказвам помощ на хората ? "

Едната вечер дамата спи на плажа. Втората - в отделението.

" Скочиха върху мен - за какво позволявам децата - щерка ми и племенницата ми - да вървят на учебно заведение. Казах им, че майка ми е изцяло здрава " - споделя Пенка.

Това не е задоволително.

" Ако тя продължава да си води децата, ние ще спрем нашите, тъй като децата са преносители - настръхва Ваня Иванова, майка на първокласник. - Кой споделя, че бабата не е болна? Колко лекари и медицински сестри починаха, макар че са с защитен екип? "

" Да се изолира сама дамата и това е, с цел да са спокойни всички родители " - допълва Недялка Василева.

Директорът на учебното заведение се подчинява. " Има напрежение, тъй като в случай че инцидентно се случи това нещо, не мога аз да нося този кръст по-късно " - са думите на Панайот Цветков, шеф на Основно учебно заведение " Св. св. Кирил и Методий ".

От сряда двете първокласнички не са на учебно заведение. Едната е развило грипоподобни признаци.

" Моля министърът на опазването на здравето да успокои хората, да им каже, че не влачим болести , тъй като съблюдаваме всички медицински инструкции - умолява Илияна Баръмова, старша здравна сестра в Първо хирургично поделение в МБАЛ - Бургас.

Но не. Или Йорданка да не се прибира, до момента в който работи в Коронавирус отделението, или внуците ѝ да не вървят на учебно заведение - не отстъпват селяните.

Кметът на Бургас е покъртен от случилото се и се намесва. Публично дава обещание общинско жилище. Казва, че е подготвен да приказва с всеки човек от Равнец, " който поради персоналните си страхове се е наел да взема решение за различен живот - при положение - този на Йорданка ".

От негова обява във Facebook излиза наяве, че в случай че шефът е спрял децата от учебно заведение без болничен лист или друга основателна причина, ще " би трябвало да даде своите отговори пред обществото ".

" Всички имаме терзания. Но на какво ще научим децата? На емпатия? На признателност и съпричастност? Или на елиминиране на достолепието на човек поради личните ни страхове. Отказвам да имам вяра в това.

Както и на това, че единствено във фейсбук и на личните си тераси с фенера на телефона можем да бъдем съпричастни към лекарите и медицинския личен състав . Отказвам да имам вяра и в това " - приключва Николов.

Гледах репортажа за санитарката Йорданка Желязкова, която работи в Коронавирус поделение на УМБАЛ. Изпитах позор. И яд. Още...
Публикувахте от в 
OFFNews изпрати въпроси към общината, с цел да ревизира настанена ли е към този момент дамата, какво ще се случи с децата, по кое време ще бъде върната вкъщи. Очакваме отговорите и щом ги получим, ще ви осведомяваме.
Източник: offnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР