Изпепеляваща гореща вода. Серни извори. Басейни с разяждаща киселина и

...
Изпепеляваща гореща вода. Серни извори. Басейни с разяждаща киселина и
Коментари Харесай

Къде се намира депресията Данакил - странното място, спечелило прозвището Вратата към Ада

Изпепеляваща гореща вода. Серни извори. Басейни с корозивна киселина и изгаряща пара. Звучи не изключително прелестно, дори по никакъв начин. Въпреки това депресията Данакил, намиращ се на територията на Северна Етиопия е истнски геоложки шлагер за любопитните туристи.
 Езерото Натрон - едно от най-странните в света,
Колко неприятни неща ще ни се случат, в случай че скочим в езерото Натрон

Особено, в случай че се задържим за дълго

Синьо-изгарящата лава и яркожълтите извори може да са психеделична офанзива за очите, само че са и впечатляващо проявяване на континенталното разединение. Депресията Данакил се намира на пресечна точка на три тектонски плочи и се е развила вследствие на раздалечаването на континентите Африка и Азия, което е довело до скъсване и вулканична активност. Ерозията, заливането от морето, издигането и свличането на земните пластове са изиграли своята роля в образуването на това необичайно място.

Горещият, живописен терен неслучайно е спечелил прозвището " Вратата към Ада ", въпреки от епохи да се е употребява от хората за извличане на сол, а в следствие се превръща в известна туристическа дестинация.

Според Обсерваторията на NASA, непрекъснато потъващият пейзаж в депресията Данакил значи, че един ден тя ще се изпълни с вода и ще се образува огромно езеро или може би даже нов океан. Но към този момент на повърхността ѝ бълбукат по-страшни неща. В терена се намира вулканът Гада Але, ситуиран на към 287 метра и е част от веригата вулкани Ерта Але. Това е стратовулкан - формиран от пластове втвърдена лава и пепел, в които кипи голямо кратерно езеро от изгарящи течности и газове.

Горещата и негостоприемна среда е дисхармония от гледки и миризми, най-примамливите от които като че ли се намират в серните елементи на Далол - най-ниският " латентен " в света. Солена низина към него е осеяна с извори и кратери в съвсем неонови нюанси на зелено, оранжево и жълто.

Красивите цветове се дължат на неповторимия терен, в който се срещат морска вода и вулканични минерали, като сяра, желязо и мед. Въпреки че бълва комбинации от хлор и серни газове, откриватели откриват още през 2017 година, че във водите на Далол може да виреят живот, въпреки и в доста дребна степен, разнообразни форми на живот.

Според учениете има бактерии, живеещи във водите, които се класифицират като " полиекстремофили ", защото могат да понасят по едно и също време рискови температури, соленост и киселинност.
 Езерото Натрон - едно от най-странните в света,
Колко неприятни неща ще ни се случат, в случай че скочим в езерото Натрон

Особено, в случай че се задържим за дълго

" Средата е доста рискова ", споделя пред Би Би Си Барбара Кавалаци от Университета в Болоня, Италия, която организира от време на време експедиции в Данакил от 2013 година насам. " Средно температурата там към обяд може да доближи 48 градуса. Веднъж тя доближи даже 55 ", споделя още тя, представена от IFL Science.
Източник: lifestyle.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР