Изпълняващият длъжността помощник на Държавния секретар на САЩ Дейвид Сатърфийлд

...
Изпълняващият длъжността помощник на Държавния секретар на САЩ Дейвид Сатърфийлд
Коментари Харесай

Външното министерство на САЩ: Взаимодействаме си с Русия в борбата срещу ИДИЛ

Изпълняващият длъжността асистент на Държавния секретар на Съединени американски щати Дейвид Сатърфийлд съобщи, че Съединени американски щати не се съревновава с Русия в битката с терористичната формация „ Ислямска страна “ на територията на Сирия, а взаимодейства с нея, предаде ТАСС, цитирайки думите на Сатърфилд, изказани по време на конференция, след края на министерската среща за Сирия, извършена в границите на 72-ата сесия на Генералната Асамблея на Организация на обединените нации.

„ Ние взаимодействаме с Русия, за да унищожим Ислямска страна. Това не е съревнование, нито е конкуренция “, акцентира той. Според него, „ основаването на зони за деескалация е резултат от взаимните старания на Съединени американски щати и Русия за нанасянето на проваляне на Ислямска страна. “

Служителят на държавния департамент съобщи, че договарянията за Сирия, водени на женевската площадка – са „ тези, на които би трябвало да стартира политическия развой “. „ Ние призоваваме опозиционните сили в Сирия да образуват обща позиция за договарянията в Женева, която би трябвало да бъде поредна “, съобщи Сатърфийлд.

По-рано Говорителят на държавния департамент Хедър Науърт заяви, че на срещата по Сирия са взели участие – Държавният секретар на Съединени американски щати Рекс Тилърсън, министрите на външните работи на Англия, Франция, Дания, Германия, Италия, Йордания, Турция, Катар, Саудитска Арабия, ОАЕ, Египет, Канада, Нидерландия, Норвегия и Швеция, а с изключение на тях е участвала и Федерика Могерини, която е Европейски комисар по външните работи и политиката на сигурността.

На журналистически въпрос за какво на срещата не са поканени представители на Русия, Сатърфийлд не даде пряк отговор, а уточни, че на срещата „ са взели участие представители на страни, разделящи сходни позиции и цели в Сирия, състоящи се в заличаването на Ислямска страна, в стабилизацията на ситуацията и напредъка към основаването на самостоятелна Сирия “.

По думите му международната общественост ще вложи „ обилни средства за възобновяване на Сирия, когато там стартира да се води деен политически развой “.

„ Ние сме уверени, че всички страни имат съществени тласъци да вземат участие в политическия развой “, добави Сатърфийлд.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР