Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви,

...
Изпълняващата длъжността заместник държавен секретар на САЩ Виктория Нюланд заяви,
Коментари Харесай

Виктория Нюланд е посетила Нигер за среща с превратаджиите

Изпълняващата длъжността заместител държавен секретар на Съединени американски щати Виктория Нюланд съобщи, че е посетила нигерската столица Ниамей и че е провела " откровени и сложни " диалози с представители на нигерската хунта, съобщи Ройтерс.

В телефонен диалог с публицисти Нюланд сподели, че на срещата представителите на хунтата не са показали интерес към апелите на Съединени американски щати за възобновяване на демократичния ред в Нигер и че ѝ е било отказано да се срещне със сваления нигерски президент Мохамед Базум.

Нюланд сподели още, че на срещата си с превратаджиите е желала ясно да им каже какво е изложено на риск в връзките сред Съединени американски щати и Нигер от позиция на даването на икономическа и други типове помощ, в случай че демокрацията в африканската страна не бъде възобновена. Високопоставената американска представителка посочи, че е желала да организира откровен диалог с хората, виновни за слагането под въпрос на демократичния ред в Нигер, и да види дали е допустимо зародилите въпроси да бъдат решени.

Виктория Нюланд съобщи, че се е срещнала със самопровъзгласилия се шеф на защитата на Нигер Муса Салау Барму и с трима други военни командири.

" Разговорите бяха извънредно откровени и на моменти сложни, тъй като ние настояваме за решение, което да е артикул от договаряния (...) Те са много твърди в гледната си точка за метода, по който желаят да работят отсега нататък, и той не е в сходство с конституцията на Нигер ", посочи Нюланд.

Разговорът на Нюланд с Барму и неговия екип е траял два часа, като е имало и някои странични беседи, отбелязва Ройтерс.

Дипломацията е пожеланият метод за решение на рецесията, предизвикана от държавния прелом в Нигер, съобщи в това време американският държавен секретар Антъни Блинкън в изявление за Радио " Франс ентернасионал ", съобщи Франс прес.

" Ясно е, че дипломацията е пожеланият метод за решение на тази обстановка. Това е методът на Икономическата общественост на западноафриканските страни (ЕКОВАС), това е и нашият метод - ние поддържаме напъните на ЕКОВАС за възобновяване на конституционния ред ", посочи Блинкън.     

" Това, на което ставаме очевидци в Нигер, буди страдание и няма да донесе нищо на страната и на народа на Нигер ", сподели още Блинкън, като акцентира, че Съединени американски щати и други страни са сложени " в позиция, в която би трябвало да преустановим помощта си за Нигер ".

Американските стратегии за помощ за държавното управление на Нигер, които бяха прекратени поради военния прелом в африканската страна, са на стойност над 100 милиона $, сподели представителят на Държавния департамент на Съединени американски щати Матю Милър, представен от Ройтерс.

По думите му тези стратегии включват помощи за развиването, сигурността и правоохранителната активност. Общо " стотици милиони долари " американски помощи за Нигер са изложени на риск, в случай че хунтата не възвърне на власт определеното държавно управление, сподели още Милър.

Говорителят на Държавния департамент на Съединени американски щати посочи, че сред 5 и 7 август американски представители са се свързвали със сваления президент на Нигер Мохамед Базум и външнополитическото ведомство " поддържа контакти с водачите на други страни в района ", отбелязва ТАСС.

Инфо: Българска телеграфна агенция

Източник: glasove.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР