Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи, че е

...
Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис съобщи, че е
Коментари Харесай

МЪЛНИЯ: Махаме ветото на украинския внос, ЕК ни дава 100 млн. евро

Изпълнителният заместник-председател на Европейската комисия Валдис Домбровскис заяви, че е реализирано съглашение с България, Полша, Унгария, Румъния и Словакия за вноса на някои украински храни, на които петте страни членки постановиха несъгласие.

" Договорихме се с Украйна и с тези страни по какъв начин да подходим към тази обстановка ", сподели еврокомисар Домбровскис в Туитър.

И още:

" Европейската комисия ще предложи изключителни защитни ограничения за четирите най-чувствителни продукта - пшеница, царевица, рапица и слънчогледово семе. Ще проучим въпроса и с още няколко типа ".

Домбровскис още веднъж съобщи, че ще има финансова поддръжка за тези страни в размер на 100 млн. евро. 

От Комисията на този стадий обаче отхвърлят да разгласят по какъв начин ще бъдат разпределени тези средства сред петте страни.

" В отговор те ще смъкват наложената от тях възбрана върху вноса на избрани украински артикули. Така реализираме решение, което удовлетворява по едно и също време фермерите в тези страни и Украйна ", акцентира Домбровскис.

Малко по-късно председателката на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен написа, че приветства решението. По думите ѝ съглашението ще помогне на Украйна, 

Това става, откакто през днешния ден по обед непрекъснатите представители на страните членки от Европейски Съюз реализираха единодушие за удължение на безмитния импорт от Украйна с още една година. Настоящият правилник изтича на 5-ти юни, съобщи БНР.

Вчера комисията по външна търговия на Европейския парламент също даде зелена светлина за удължаването на безмитния импорт от Украйна.
Източник: lupa.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР