Изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев ще сигнализира

...
Изпълнителният директор на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев ще сигнализира
Коментари Харесай

Топлофикация-Перник алармира за нова опасност с отоплителния сезон

Изпълнителният шеф на Топлофикация Перник инж. Чавдар Стойнев ще алармира Кмета на Община Перник, както и всички отраслови институции за нова опасност, надвиснала над централата и застрашаваща отоплителния сезон.

Става дума за писмо, с което Брикел ЕАД ги уведомяват, че заради опцията за налагане на насилствена административна мярка може да преустановят доставката на обогатено енергийно гориво. Това са въглища, които преминавайки през избран развой, стигат до топлофикация Перник с доста по- висока калоричност. По- простичко – за производството на 1 мегават топлинна сила количеството оползотворени въглища се понижава доста.

С изгарянето на по – малко въглища се отделят по - малко въглеродни излъчвания и се реализира по- екологично произвеждане на оптимална цена.
Според инж. Стойнев: “ Работим на природен газ като спомагателно гориво и въглища. Ако използваме въглищата за непосредствено изгаряне без обогатяване, отоплителният сезон ще бъде злополука.

От близо 20 години работя в топлофикация и в никакъв случай толкоз тежки форсмажорни условия не са ни притискали – неяснотата с доставките на всички горива ще докара до безпорядък, искане за доста по- високи цени, поради новата себестойност и всеобщо прекосяване на клиентите към отопление на електрическа сила. Ако перничани заменят радиаторите с климатици, повредите по електропреносната мрежа са обезпечени, поради, че тя не може да поеме сходен товар. Без опция на електрическата сила Перник ще бъде и на студено, и на мрачно. За това през днешния ден сигнализираме институциите, в търсене на опция. Каквито и да са условията към Брикел, дано се създадат по този начин, че да се обезпечи работата му, обвързвана с непрекъснатост на доставките на обогатено енергийно гориво. “

Според шефа натискът за преизпълняване на екологичните условия към множеството или всички въглищни централи е непонятен в миг, когато всички европейски страни разчитат на сходни централи в изключителната обстановка и даже рестартират затворени такива.

Топлофикация Перник има проект за реализиране на зелено произвеждане. Трансформацията обаче изисква време. За това са почнали и ударни вложения в газови когенерации. Освен закупуването им обаче времето за въвеждане в употреба също е сериозен фактор.

„ Призовавам към реализиране на спокойни и оптимални решения, които да не заплашват в допълнение отоплителния сезон. Гледам към институциите с вяра за схващане на сериозността на обстановката и реализиране на прогнозируемост в доставките на главното гориво за нас “, споделя в умозаключение Чавдар Стойнев.
Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР