Изпълнителният директор на най-голямата северноамериканска банка Джейми Даймън и други

...
Изпълнителният директор на най-голямата северноамериканска банка Джейми Даймън и други
Коментари Харесай

Променят ли се корпоративните приоритети?

Изпълнителният шеф на най-голямата северноамериканска банка Джейми Даймън и други ръководители на някои от най-големите международни компании обявиха, че възнамеряват да се откажат от дългогодишното виждане, че ползите на акционерите би трябвало да са преди всичко на фона на възходящото публично неодобрение от неравенството в приходите и възходящите разноски за опазване на здравето и висше обучение.

Целта на една корпорация е да обслужва всички нейни заинтригувани страни, в това число чиновници, клиенти, вложители и обществото като цяло, се споделя в изказване на Business Round Table (група от основни изпълнителни шефове на огромни американски корпорации, обединени за поощряване на обществените политики на бизнеса), представено от Bloomberg. Даймън, основният изпълнителен шеф на JPMorgan Chase & Co., оглавява групата.

„ Докато всяка от нашите обособени компании обслужва личната си корпоративна цел, ние споделяме главен ангажимент към всички наши заинтригувани страни “, се споделя още в изказването на групата. „ Американците заслужават стопанска система, която разрешава на всеки човек да успее посредством твърдоглав труд и креативност, и да води логичен и заслужен живот “, допълват те.

Сред 181-мата висши ръководители,подписали се под общото изказване, са: Лари Финк, основен изпълнителен шеф на Blackrock, най-богатият човек в света - създателят на Amazon Джеф Безос и изпълнителните шефове на няколко банки от Wall Street, в това число Goldman Sachs Group, Morgan Stanley и Moelis & Co.

Промяната в корпоративните цели идва, когато някои политици и критици слагат под въпрос нуждата от смяна в основите на американския капитализъм. Някои ръководители се оплакват също, че непотребният фокус върху цените на акциите и тримесечните резултати на фирмите им затрудняват способността за създаване на бизнес в дълготраен проект.

Изявлението на групата обаче предлага нищожни детайлности за това по какъв начин поетите задължения ще бъдат превърнати в дейности. На изпълнителните шефове, които приблизително ръководят една компания към шест години, се пада тежката задача да убедят вложителите, че пренасочването на запаси в друга посока ще се изплати в дълготраен проект.

Идеята, че бизнесът съществува най-вече, с цел да се възползват акционерите от него, известно още като "акционерно предимство ", се утвърди в корпоративна Америка през 80-те.

Концепцията обаче е подложена на критика, защото води до фокусиране върху краткосрочните резултати и спомага за бързото увеличение на заплащането на висшите мениджъри. Миналата година обществените компании в Съединени американски щати започнаха да разкриват разликата сред заплащането на изпълнителните си шефове и това на техните чиновници на приблизително равнище. При компании, част от показателя S&P 500, междинното съответствие е към 280 по отношение на 1, съгласно данните на Bloomberg.

И Даймън, и Финк са написали отворени писма, в които се споделя, че основните ръководители би трябвало да поемат по-голяма отговорност за справяне с публичните въпроси и от време на време да заемат позиции по политически спорни тематики. „ Заинтересованите страни подтикват фирмите да се насочат към изключително сензитивните обществени и политически въпроси, защото виждат, че държавните управления не съумяват да го създадат дейно “, написа Финк.

Съобщението демонстрира позиция, която той зае през 2018 година, призовавайки изпълнителните шефове да дадат по-положителен принос за обществото. А през април Даймън насочи предизвикателство към сътрудниците си от другите компании, призовавайки ги да се включат допълнително в обществени дела и въпросите, засягащи цялото общество.

Източник: banker.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР