Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън има гласно негативно

...
Изпълнителният директор на JPMorgan Chase Джейми Даймън има гласно негативно
Коментари Харесай

JPMorgan Chase пуска своя криптовалута

Изпълнителният шеф на JPMorgan Chase Джейми Даймън има гласно отрицателно отношение към криптовалутите, което прави решението на банката изненадващо. © Mike Blake
Една от най-големите капиталови банки в света – JPMorgan Chase, разгласи публично проектите си да пусне на пазара своя лична криптовалута, наречена JPM Coin. Дигиталната монета ще може да бъде употребена от клиентите на компанията, които желаят моментални прехвърляния, основани върху блокчейн, написа Reuters, представени от Капитал.

Така JPMorgan се трансформира в първата огромна американска банка, която намерено и непосредствено прегръща концепцията за криптовалутите като бъдеще на финансовия бранш – само че без да залага на към този момент одобрените bitcoin, ethereum, litecoin и други, а посредством основаването на своя лична монета.

Досега има единствено една транзакция, осъществена посредством JPM Coin, само че тя беше задоволителна, с цел да бъде наречена криптовалутата „променяща играта“. Според Bloomberg JPM Coin може да измести за малко време от пазара третата по величина криптовалута Ripple, тъй като е по-бърза и евтина от нея – двете водещи функционалности на Ripple, която сега има пазарна капитализация от 12.6 милиарда $.

Стабилна цена

JPM Coin най-вероятно ще се оправи и с различен проблем на криптовалутите: голямата волатилност, която настава на моменти и с която стана известна технологията по време на големите растежи на bitcoin и ethereum през 2017 година Криптовалутата на банката ще може да бъде заменена незабавно за щатски $, което съгласно банката подсигурява по-сигурна цена.

„Когато един клиент изпраща пари на различен през блокчейн, JPM Coin се трансферира и незабавно се прекатурва в еквивалента си в щатски долари“, написа в свое изказване банката.

JPMorgan се трансформира в първата огромна банка, която да прегърне технологията толкоз директно, като решението е значително изненадващо. Изпълнителният шеф на JPMorgan Джейми Даймън беше един от най-гласовитите критици на bitcoin през 2017 година, когато цената на една монета от най-популярната криптовалута в света доближи близо 20 хиляди $. Тогава Даймън назова bitcoin „измама“ и разяснява, че криптовалутите са „по-лоши от лалетата“, правейки съпоставяне с треската за лалета в Холандия през XVII век.

Няколко месеца по-късно Даймън се извини за думите си, че bitcoin е машинация, само че отново коментира, че няма интерес в криптовалутите.

За момента JPM Coin е на равнище първообраз. Монетата е основана върху блокчейн технологията Quorum, която се създава вътрешно в банката. Според компанията криптовалутата ще може да се употребява върху всички общоприети блокчейн мрежи. Ако се одобри добре от клиентите, тя има мощни шансове да се трансформира в най-голямата криптовалута в света по размер, поради транзакциите за 6 трлн. $, които JPMorgan прави всеки ден.
Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР