Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам подаде оставка на

...
Изпълнителният директор на Credit Suisse Тиджан Тиам подаде оставка на
Коментари Харесай

Шефът на Credit Suisse Тиджан Тиам се оттегля след шпионски скандал

Изпълнителният шеф на Credit Suisse Тиджан Тиам подаде о ставка на фона на битката за власт и шпионски скандал в банката , оповестява БиБиСи.

Тиам се отдръпва след пет години в швейцарската банка , единствено няколко месеца откакто стана ясно, че двама някогашни чиновници, които са под наблюдаване .

Бордът поддържа ръководителя Урс Ронер, за това, че го води " през това бурно време ". Тиам съобщи, че не знае за шиониране .

Скандалът в началото излезе нескрито през септември , когато стана ясно, че някогашният основен действен шеф на банката Пиер-Оливие Буе е наел частни детективи , които да наблюдават някогашния началник на ръководството на благосъстоянието Икбал Хан .

По-късно Credit Suisse призна, че някогашният ѝ началник на човешки запаси Петер Гьорке също е имал " опашка ", което провокира следствие от швейцарската финансова работа FINMA.

Бордът на банката единомислещо одобри оставката на Тиам в петък. Тиам напуща на 14 февруари и ще бъде сменен от Томас Готщайн, който е началник на швейцарския бизнес на банката.

" Не знаех за наблюдението на двама някогашни сътрудници . Това безспорно пречи на Credit Suisse и предизвиква безпокойствие. Съжалявам, че това се е случило и в никакъв случай не е трябвало да се случва ", разяснява Тиам.

Отношенията сред основния изпълнителен шеф и ръководителя Урс Ронер бяха все по-обтегнати след абсурда.

Ключовите акционери обществено поддържаха Тиам , до момента в който Ронер бе свикан от швейцарския капиталов консултант Ethos Foundation да се откаже .

Но бордът единомислещо гласоподава да поддържа ръководителя .
 HSBC, UBS и Credit Suisse основали над 4500 офшорки посредством панамската адвокатска адвокатска фирма
HSBC, UBS и Credit Suisse основали над 4500 офшорки посредством панамската адвокатска адвокатска фирма

365 банки са употребявали услугите на „ Мосак Фонсека ”

Водещият самостоятелен шеф на Credit Suisse Северин Шван съобщи: " След деликатни разисквания, бордът беше единомислещ в своите дейности , както и в потвърждаването на цялостната си поддръжка за ръководителя да приключи мандата си до април 2021 година "

Шпионският скандал, в който бе забъркан Икбал Хан , някогашният началник на ръководство на благосъстоянието на Credit Suisse, следван по улиците на Цюрих, раздруса много неподвижния свят на швейцарското банкиране , пречейки на опитите на Тиам да реформира банката.

Тиам и Хан преди този момент са били близки съдружници, а бизнесът по ръководство на благосъстоянието е крайъгълен камък в проекта за смяна на основния изпълнителен шеф. Той съумя да отдалечи банката по-рискови търговски действия, стабилизирайки приходите .

Скандалът , който се появи откакто Хан не се оправи с конкуренцията на UBS , изиска оставката на двама висши ръководители на Credit Suisse и последва следствие от регулаторите - само че Тиам нямаше присъединяване по това време.

Тиджан Тиам от доста години е високопоставена фигура във финансовия свят , даже прибягва до " Инстаграм ", с цел да изложи своята позиция и отхвърля всевъзможни непозволени дейности .

Най-големите акционери на банката обществено приканиха той да не напуща ; в този момент предизвикването пред Credit Suisse е да убеди акционерите, че неговият правоприемник , ветеранът на банката Томас Готщайн, може да продължи да възвръща благосъстоянието й .
 Арестуваха българска банкерка в Лондон за измами за над 2 милиарда $
Българка е измежду задържаните за машинация за $2 милиарда

Действала с още двама съучастници - някогашни сътрудници на швейцарска банка
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР