Изпълнителният директор на Асоциация Активни потребители“ Богомил Николов алармира за

...
Изпълнителният директор на Асоциация Активни потребители“ Богомил Николов алармира за
Коментари Харесай

Богомил Николов предупреди за нов вид измама: Не пускайте търговци в домовете си, оплакванията зачестиха

Изпълнителният шеф на Асоциация " Активни консуматори “ Богомил Николов сигнализира за зачестили недоволства от хора, които са били обект на нов тип машинация в последните месеци. В ефира на Радио " Фокус “ специалистът предизвести българите да не пускат търговци в дома си. " Това е капан “, безапелационен е специалистът.

" Става въпрос за доста нападателен маркетинг. Първо ви звънят по телефона, неизвестно от кое място ви имат телефона. Канят ви, да вземем за пример, на презентация в близкото читалище, като ви изясняват, че може да спечелите някакъв подарък, в случай че отидете. И тъй като е цялостно с хора със свободно време, изключително пенсионери, те си споделят " Защо пък не? Ще отида, ще послушам малко “ и по този начин. Обаче въпреки всичко отивате там “, изясни схемата Николов и продължи: " Това е единият вид. Другият вид е просто ви звъннат на вратата – " Добър ден. Вижте тук, вие сте късметлия, вижте какво ще ви покажа “. И оттова нататък тези хора са доста добре тренирани, това са разработвани с психолози способи къде са слабите места на хората. Омайват ви небрежно и в последна сметка те ви оферират нещо, което е на заем. Т.е. не е нужно сега да бръкнете в джоба си и да извадите пари, а единствено един ваш автограф. През цялото време ви споделят " Не се тормозете, имате право на отвод 14 дни. Вие в този момент подпишете, пък след това, в случай че преспите и размислите, ще се откажете и няма проблем “, изясни схемата Богомил Николов.

И тъкмо в това се показва измамата, тъй като се оказва, че в следствие правото на отвод на купувача, което е обезпечено от закона, е тотално възпрепятствано, сигнализира той. " Те са го измислили и безусловно целеустремено отхвърлят да одобряват назад стоката. Или връщат куриера, тъй като вие пускате заявление, обаче куриерът ви връща след три дни кашона назад и споделя " Ами никой не приема, не желае да подпише “.

Друг трик е да слагат изискването клиентът да заплати 10% обезщетение за това, че да кажем прахосмукачката, която са ви показали във вашия дом, е била разопакована и употребена. Важно конкретизиране е, че тези 10%, в случай че ги пресменат не на оповестената от тях " промоционална “ цена, може да доближат сумата от 1000лв. и вие би трябвало да плащате.

" А те тъкмо това вършат. Те ви споделят: " Вижте в този момент, тази прахосмукачка е галактическа, последна дума на техниката, даже още в Космоса не я употребяват. И коства 10000 лв., само че за вас единствено днеска ще бъде 3500, да кажем 4000 “. Обаче по-късно те ви желаят 1000 лв. обезщетение за това, че тоя търговски представител я е извадил пред вас и ви е посочил по какъв начин работи у вас, във вашата къща. Въпросът е, че хората би трябвало да знаят, че това, което звучи доста прелестно, в действителност е една огромна кука със сиренце или  кашкавалче. Това е капан. След това доста мъчно, доста мъчно може да се излезе от тази обстановка.  Хората не би трябвало да не пускат такива търговци в домовете си, а те ги пускат. И по тази причина желаеме да предупредим тези, на които към момента не се е случило. Да знаят, че може да почукат и на тяхната врата “, предизвести българите Богомил Николов. 

За това какво се случва, в случай че потърпевшият човек отиде в полицията, с цел да се оплаче, изпълнителният шеф на " Активни потребители “ изясни, че е по-вероятно от районното ръководство да обяснят на " клиента “, че това е търговски проблем и не могат да му спомагат.

Асоциация " Активни консуматори “ е сезирала Комисията за отбрана на потребителите (КЗП), която евентуално ще постанови една от записаните в закона санкции. " Глобата не е не може да окаже предпазен резултат, тъй като е незадоволителна и не е съразмерна на икономическия интерес “, разяснява Николов. Така хем страната ще си е свършила работата, хем това няма да е задоволително: " Глобата е дребна и най-после математиката на измамниците излиза. “ Богомил Николов е уверен, че санкцията би трябвало да е % от оборота, което се загатва като концепция от политици, само че постоянно единствено предизборно.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР