Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че

...
Изпълнителният директор на Агенцията по лекарствата Богдан Кирилов обяви, че
Коментари Харесай

Агенцията по лекарствата: В България не се прилагат ваксини с изтекъл срок

Изпълнителният шеф на Агенцията по медикаментите Богдан Кирилов разгласи, че в България не се ползват ваксини с изминал период на валидност. Той посочи, че има ваксини с изминал период на валидност и  флакони, от които не са усвоени всички дози, които са бракувани, а в идващите месеци следва да бъдат унищожени според процедурата. 

Кирилов изясни, че за имунизацията на Пфайзер/Байонтех европейската организация по медикаментите е предложила да бъде изменен периода на валидност от шест на девет месеца: " Важно е, че прилаганите сега ваксини са със период на валидност, който е утвърден в късата характерност, надлежно в разрешението за приложимост на имунизациите. Това, което основава комплициране в хората и може би е значимо още един път да уточним е, че за част от създадените количества ще има разлика сред информацията, която е на опаковката, и действително утвърждения период на валидност. Това се постанова, защото не е допустимо в тези условия тези количества в тези опаковки да бъдат преопаковани ".

Публикуваният лист от министерството на опазването на здравето с рекомендации за имунизацията на Пфайзер се отнася за лица, които е належащо да бъдат  съветвани преди имунизация, а не че за тях имунизацията не е целесъобразна, посочи Богдан Кирилов.

Към момента в България най-вече дози има от имунизацията на Пфайзер Бийонтех - близо 1,7 милиона са приложените дози, 480 хиляди са приложените дози от Астра Зенека, към 320 хиляди от имунизацията на Модерна и над 240 хиляди от еднодозовата ваксина на Янсен.
Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР