Изпълнителният директор Мартин Лау, президентът Пони Ма и финансовият директор

...
Изпълнителният директор Мартин Лау, президентът Пони Ма и финансовият директор
Коментари Харесай

Акциите на Tencent поевтиняха с 8%, след като Naspers продава част от дела си

Изпълнителният шеф Мартин Лау, президентът Пони Ма и финансовият шеф Джон Ло (отляво надясно) показаха годишните резултати на Tencent в четвъртък.

Увеличаване
Преглед на оригинала Смаляване
Решението на Naspers идва ден след оповестения растеж на приходите на Tencent. Още по тематиката
Alibaba и Tencent уголемяват бизнеса си с облачни услуги

Компаниите следват образеца на съперници като Microsoft, Amazon и Гугъл
17 мар 2018
Alibaba ще конкурира Amazon в Индия

Китайският софтуерен колос е вложил 1.7 милиарда $ в компании в страната
15 фев 2018
Lego и Tencent ще си партнират при създаването на артикули в Китай

Сътрудничеството планува взаимно създаване на игри, онлайн видеа и обществена мрежа за деца
16 яну 2018 Южноафриканската медийна компания Naspers, която е един от най-големите акционери в китайския софтуерен колос Tencent, разгласи, че ще продаде част от каузи си в него за първи път от 17 години. Акциите на Tencent поевтиняха със 7.8% в петък след изказването на Naspers, написа Financial Times.

Tencent не губи водачеството в Азия

След сериозния спад на котировките пазарната капитализация на Tencent се намали с 24 милиарда $ до 508 милиарда Въпреки това компанията остава най-скъпата в Азия и петата в международен мащаб след Apple, Amazon, Alphabet и Microsoft. От Naspers възнамеряват да продадат 2% от акционерния си дял в Tencent за към 11 милиарда $. От групата разясниха, че не възнамеряват да подхващат други сходни стъпки през идващите 3 години. Към момента медийната компания има 33% от Tencent.

През 2001 година Naspers влага в Tencent 32 млн. $, които към този момент се равняват на 175 милиарда $ след подема на китайската интернет компания. Поради това все още Naspers, който развива и бизнес за онлайн търговия, е сдружението с най-голяма пазарна стойност в Южна Африка. През годините телевизионният оператор е вложил и в други бизнеси, в това число в съветския онлайн портал Mail.ru и индийската компания за онлайн търговия Flipkart.

Позициите на двете групи

В публично изказване от южноафриканската група разясниха, че приходите от продажбата на част от каузи ѝ в Tencent " ще спомогнат за подобряването на финансовите им резултати и развиването финтех бизнеса им и този за доставка на хранителни артикули по домовете ". Акциите на Naspers поевтиняха с 5% в Йоханесбург.

Говорител на Tencent, представен от Reuters, разяснява, че е осведомен и поддържа решението на Naspers. Според него желанието на най-голямата компания в Южна Африка да не продава друга част от каузи си през идващите 3 години показва оптимизъм и доверие за бъдещето на софтуерния колос.

В четвъртък от Tencent оповестиха, че са нараснали приходите си през последното тримесечие на 2017 година до 3.3 милиарда $ (20.8 милиарда юана), което е над упованията на пазара за 16.6 милиарда юана. Постъпленията са генерирани най-вече от мобилни игри и реклами. Освен това следената от Tencent мобилна платформа – WeChat, към този момент разполага с над 1 милиарда консуматори.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР