Изпълнителната власт, при която корупционният риск е най-висок, винаги ще

...
Изпълнителната власт, при която корупционният риск е най-висок, винаги ще
Коментари Харесай

Новият зам.-шеф на Националната следствена служба Ясен Тодоров: Политиците искат да кадруват в съдебната система, за да се разправят със своите политически опоненти

" Изпълнителната власт, при която корупционният риск е най-голям, постоянно ще желае да има надзор върху правосъдната за разстройване или отбягване на наказателно гонене. Политиците, които съставляват законодателната и изпълнителната власт, желаят да командват и кадруват и в правосъдната, което е в тежък дисонанс с основополагащия парламентарен принцип за разделянето на управляващите. Ако прокуратурата бъде извадена от правосъдната система - това ще бъде разгром върху държавността и връщане десетилетия обратно в годините на тоталитаризма, когато господстващата политическа мощ командваше безусловно всичко в страната, в това число и правосъдната власт. Това би дало опция за произвол на властимащите и за кавга с техните политически съперници ".
свързани новини30099на 29.04.2021
Това съобщи в изявление за " Труд " новоизбраният заместител шеф на Националната следствена работа Ясен Тодоров. Следователят бе определен за поста във вторник с единомислещо решение на Прокурорската гилдия на Висшия правосъден съвет.

За следващ път България се тресе от скандал сред Министерство на вътрешните работи и прокуратурата. Не без намесата на остарели и новоизлюпени политици. Съдебна промяна, оставка на основния прокурор, закриване на профилираното правораздаване - това са единствено част от мотивите за нови войни сред политици и магистрати, от които минимум има потребност във времето на стопански срив и Коронавирус рецесия.

Тодоров изясни за какво новодошлите политици упорстват за промяна на правосъдната система.

" Проблемът е, че има генерално разминаване сред визията на част от политиците и това на занимаващите се с наказателно право магистрати. Политиците виждат промяната най-много като промяна на един върховен административен началник с различен, до момента в който настоящите магистрати добре осъзнават, че проблемите в наказателното правораздаване се коренят най-много в остарелия веществен закон и прекомерно формализирания углавен развой. Тук не може, да не отбележа, че от време на време обособени магистрати с дейностите (или бездействията) си способстват за основаване на не до такава степен добър имидж на правораздаването в обществото. Тук е доста значима дисциплинарната роля на Висшия правосъден съвет и на Инспектората към него, които разполагат със законовите механизми за секване на всевъзможни порочни практики в правораздаването ", съобщи Тодоров.

Той е на мнение, че политическите поръчки за закриване на профилираното правораздаване могат да имат извънредно отрицателен резултат върху битката против престъпността.

" Непрекъснато говорене в тази тенденция неизбежно създава гибелен резултат върху мотивацията на сътрудниците, работещи в профилираните структури. Това говорене е характерен образец за бруталната интервенция на представители на законодателната и изпълнителната власт в работата на правосъдната. Без никакъв публичен и професионален спор се вършат политически поръчки за закриване на профилираното правораздаване, като това даже е залегнало в съдружното съглашение на сегашните ръководещи. Преди десетина дни в резиденция " Бояна " имаше конференция на тематика " Съдебна промяна и профилирано правораздаване ". Много неприятно усещане ми направи, че макар отправените предложения към всички парламентарни групи, на форума участваха представители на единствено три от тях - ГЕРБ, Движение за права и свободи и Българска социалистическа партия.

Горещо предлагам на уважаемите народни представители, в случай че могат, да се срещнат с изявленията, направени от доцент доктор Ива Пушкарова, доктор Борислав Цеков, националния ни представител в " Евроджъст " госпожа Иванка Которова, ръководителя на прокурорската асоциация господин Владимир Николов, както и със мненията на административните ръководители на профилираните съдилища и прокуратури. Ако това запознаване съставлява проблем за националните избраници, то дано поканят горе цитираните от мен лица в парламентарната комисия по правни въпроси, преди да вземат дефинитивни законодателни решения, които могат да доведат до извънредно отрицателен резултат за наказателното ни правораздаване и за битката против престъпността ", добави новият зам.шеф на НСС.

Той бе записан и какви усещания има от взаимната си работа с Бойко Рашков и за какво той не схваща проблемите на правосъдната система.

" Г-н Бойко Рашков е някогашен началник на Столичното и на Националното разследване, някогашен депутат, заместник-министър на правораздаването и началник на Бюрото за надзор на специфичните разследващи средства. Също по този начин е дълготраен академични учител, тъй че изобщо не съм склонен с тезата, че той не схваща проблемите на правосъдната система. Просто заеманият сега от него политически пост е повода той от време на време да нападна вербално прокуратурата и управлението й. Силно се надявам това политическо говорене да не се отрази отрицателно на професионалното взаимоотношение сред прокуратурата и Министерство на вътрешните работи, тъй като то е в основата на сполучливата битка с престъпността. Лично аз близо 30 години съм имал съвършени връзки с преобладаващата част от чиновниците на Министерство на вътрешните работи, с които съм работил, като част от тези взаимоотношения даже са прераснали от чисто професионални в близки и другарски ", съобщи още Ясен Тодоров.
Източник: pik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР