Изпълнителната власт на Европейския съюз временно спря финансирането на Световната

...
Изпълнителната власт на Европейския съюз временно спря финансирането на Световната
Коментари Харесай

ЕС спира част от помощите за Сомалия, след като ООН установи широко разпространени кражби

Изпълнителната власт на Европейския съюз краткотрайно спря финансирането на Световната стратегия за храните (WFP) в Сомалия . Това оповестиха двама високопоставени чиновници на Европейски Съюз пред Ройтерс, откакто следствие на Организация на обединените нации откри необятно публикувана кражба и корист с хранителни помощи.

Припомняме, че Европейската комисия е предоставила повече от 7 милиона $ помощ за интервенциите на WFP в Сомалия предходната година. Това е дребна част от даренията от над 1 милиард $, които получи страната, съгласно данни на Организация на обединените нации.

Държавите-членки на Европейски Съюз поотделно са дали доста повече средства, само че не е ясно дали ще спрат да спрат помощта.

Говорителят на Европейската комисия Балаш Уйвари, нито удостовери, нито отхвърли краткотрайното прекъсване. " Досега Европейски Съюз не е бил осведомен от своите сътрудници от Организация на обединените нации за финансово влияние върху планове, финансирани от Европейски Съюз ", изясни той и добави: " Въпреки това ще продължим да следим обстановката и ще се придържаме с нашия метод на нулева приемливост към измами, корупция или непозволено държание. "

От Световната стратегия за храните не разясниха.

Високопоставен чиновник на Европейски Съюз, който приказва при изискване за анонимност, сподели, че решението е взето, откакто следствието на Организация на обединените нации заключи, че притежатели на земя, локални управляващи, членове на силите за сигурност и филантропични служащи са взели участие в кражба на помощи , предопределени за по-уязвимите.
 Организация на обединените нации: Задава се невиждан международен апетит
Организация на обединените нации: Задава се невиждан международен апетит

Над 460 000 души в Сомалия, Йемен и Южен Судан живеят в условия на апетит

Той сподели още, че помощта ще бъде възобновена, откакто WFP извърши спомагателни условия, в това число инспекции в Сомалия. Втори почитан представител на Европейски Съюз удостовери това.

Трети източник, също чиновник на Европейски Съюз, разгласи, че Комисията " си сътрудничи интензивно с WFP за разрешаване на систематични недостатъци ", само че изясни, че на този стадий помощта не е спряна.

Според " Ройтерс " отчетът на Организация на обединените нации от 7 юли за злоупотребата с помощи е маркиран като " строго конфиденциален ", и е поръчан от генералния секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш.  Съдържанието му беше оповестено за първи път в понеделник от Devex, медия, фокусирана върху интернационалното развиване. Докладът цитира вътрешно разселени лица, които настояват, че са били принуждавани да дават до половината от паричната помощ, която са получавали на хора с власт . В противоположен случай са били застрашени с изпъждане, арест или отписване от описите на бенефициентите.

Преди три месеца Световната стратегия за храните и Американската организация за интернационално развиване (USAID) стопираха хранителната помощ за прилежаща Етиопия в отговор на необятно публикуваното отклонение на дарения.
 Етиопия желае да се причисли към БРИКС
Етиопия желае да се причисли към БРИКС

Редица страни от Азия, Африка и Южна Америка иамт интерес да станат част от асоциацията

Европейската комисия дава 10 милиона евро (10,69 милиона долара) на Сомалия и Етиопия посредством WFP. Част от тях ще бъдат спряни съгласно един от чиновниците на Европейски Съюз.

Съединените щати са най-големият филантропичен донор на Сомалия, като предходната година са дали повече от половината от помощите за страната. Става въпрос за 2,2 милиарда $ финансиране.

Говорителят на USAID Джесика Дженингс сподели в изказване, че Съединените щати работят, с цел да схванат степента на отклоняването на помощите, като " към този момент подхващат стъпки за отбрана на бенефициентите и подсигуряват, че парите на данъкоплатците ще са в интерес на уязвимите в Сомалия, както е планувано ".

Служител на организацията, поискал анонимност, сподели, че USAID не възнамерява да стопира хранителната помощ за страната. По думите му обстановките в Сомалия и Етиопия са разнообразни.
 Русия опрости $23 милиарда задължения на страни от Африка
Русия опрости $23 милиарда задължения на страни от Африка

Путин е оптимист за бъдещето на връзките с африканските страни

Източник от Конгреса на Съединени американски щати сподели, че решението за прекъсване на помощта в Етиопия е частично обвързвано с ролята на федералното държавно управление там при разпределянето на хранителна помощ, което от дълго време тормози донорите.

" Широко публикуваната кражба на хранителна помощ в Етиопия беше неприемлива, само че даде опция да се промени методът, по който се дава ", сподели източникът, който приказва при изискване за анонимност.

От сомалийската работа за ръководство на бедствия, която координира филантропичната помощ, обявиха през вчерашния ден, че сомалийските управляващи са се заели да проверяват установените нарушавания от отчета на Организация на обединените нации. От службата оповестиха още, че актуалните системи за доставка на помощ работят " отвън държавните канали ".

От офисът на Гутериш не разясниха.

Припомняме, че предходната година финансирането за Сомалия беше увеличено, заради
 Сомалия, Кения и Етиопия търсят незабавна филантропична помощ
Сомалия, Кения и Етиопия търсят незабавна филантропична помощ

Хората са очевидци на невиждано засушаване

Според отчетът на Организация на обединените нации отклоняването на помощите в Сомалия е необятно публикувано и редовно. Разследващите са разкрили отклонение във всички 55 места за вътрешно разселени хора, от които са събрали данни. Около 3,8 милиона души са разселени в Сомалия - един от най-високите проценти в света.

Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР